Smatra se da nema gore stvari nego biti hronično neispavan. Konstantno ste umorni, razdražljivi, nedostaje vam energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i najradije biste samo spavali. Nove studije pokazuju da je i predugo spavanje jednako loše kao i nespavanje, možda i još gore.

Rezultati studije objavljene u “Journal of American College of Cardiology” pokazuju da previše sna ima loš uticaj na zdravlje, prenosi N1.

Važno je znati da se količina sna koja je potrebna ljudima menja s godinama. Konkretno, dok se odraslima preporučuje sedam do osam sati sna dnevno, mladim osobama je potrebno između sedam i devet sati. Sve iznad ili ispod te brojke povećava rizik od srčanog udara.

Kako rezultati pokazuju, kod onih koji spavaju duže od preporučenih devet sati taj rizik raste za 34 odsto, dok kod ljudi koji spavaju manje od šest sati dnevno postoji 20 odsto veći rizik od srčanog udara.

Selin Veter, vanredna profesorka na Univezitetu Kolorado Bolder i koautorka studije, uz pomoć svojih kolega uporedila je rizik od srčanih bolesti kod odraslih starosti od 40 do 69 godina koji su spavali između četiri i jedanaest sati tokom noći.

Pokazalo se da se rizik od srčanih bolesti povećao za one koji su spavali između četiri i pet sati, kao i za one koji su spavali između deset i jedanaest sati tokom noći.

Nasuprot tome, kod onih koji su spavali između šest i devet sati tokom noći taj rizik nije rastao.

Uprkos ovom istraživanju, ni samim naučnicima još uvek nije jasno zašto previše sna utiče na rizik od srčanog udara, ali Veter smatra da bi upravo predugo spavanje moglo biti jedan od ranih simptoma nekog zdravstvenog problema.

„Mislim da bi duže spavanje moglo biti crvena zastavica ili rani znak nekog medicinskog problema, zato je važno da lekari svojim pacijentima postavljaju pitanja vezana za san, kako bi utvrdili ko od njih ima povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i rane smrti“, objasnila je profesorka i dodala da je previše sna često znak lošeg zdravlja, što uključuje i depresiju.

Kako predugo spavanje utiče na zdravlje proučavao je i dr Majkl Irvin, profesor psihijatrije i bihevioralne nauke na medicinskom fakultetu pri “UCLA”. On je zaključio da, osim rizika od kardiovaskularnih bolesti, raste rizik i od gojaznosti, kao i rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

“Kod osoba koje predugo spavaju naglašen je nedostatak koncentracije kao i sklonost čestim promenama raspoloženja”, dodao je dr Irvin.

Komentara

 1. MOŽDA OBORIM GINISOV REKORD
  17. октобар 2019. 12:05

  - Doktore, kad je već prevelik da vas pitam, a da li znate koliki je najviši krvni pritisak koji je neko imao? ---------------------- Šokirao sam sebe i doktora, možda jer sam nekoliko prethodnih nedelja dnevno pio najmanje 10 kafa sa šećerom, redovno jeo slaninu i usoljen kikiriki, a prethodno nisam dosoljavao hranu i nisam koristio kristalni šećer gotovo 20 godina,

 2. Mira Saric
  18. октобар 2019. 11:32

  Volim da spavam, i kad god da ustanem, osecala sam se umorno. Nema sta nisam probala, da lezem ranije, da vezbam, setam... dok nisam promenila jastuk. Kupila sam magnetni jastuk pro100, anatomski, sa magnetima, koji mi podmopaze cirkulaciju glave i vrata, tako da se sada osecam odmorno i naspavano.

  1. Lenka
   18. октобар 2019. 14:29

   I ja sam imala sličan problem, loše sam spavala, em sam se budila sa glavobolja ma i ukočenost u ramenima. Sad je to sve prošlost. Hvala pro100. Sada se budim mnogo odmor ija i bez glavobolja..

 3. NE SPAVAJTE PREVIŠE AKO STE SAMO TUŽNI
  19. октобар 2019. 11:12

  te: Kako razlikovati depresiju od tuge Depresivni ste kada ne znate zašto ste tužni.https://www.danas.rs/zivot/kako-razlikovati-depresiju-od-tuge/

 4. NE SPAVAJTE PREVIŠE AKO STE SAMO TUŽNI
  19. октобар 2019. 11:19

  te: Kako razlikovati tugu od depresije Depresivni ste kada ne znate zašto ste tužni. https://www.danas.rs/zivot/kako-razlikovati-depresiju-od-tuge/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.