Imate problem sa snom? To sigurno nije od kafe, pre će biti od cigareta

1
Foto: Profimedia

Ispijanje kafe ili čaja pre spavanja ne utiče na kvalitet sna, pokazalo je istraživanje Univerziteta Florida Atlantik i Harvardove škole medicine, piše Indipendent.

Ova studija, koju je preneo Indipendent, pratila je uticaj kofeina, alkohola i nikotina na san. I dok se pokazalo da alkohol i cigarete zaista ometaju san, kofein uopšte ne utiče na njegov kvalitet. S druge strane, upotreba nikotina i alkohola četiri sata pre spavanja i te kako se negativno odražava na kontinuitet sna.

“Nismo primetili povezanost između konzumiranja kofeina četiri sata pre spavanja s bilo kojim od parametara spavanja”, rekla je doktorka Kritina Spadola s Florida Atlantik univerziteta.

Podaci su u proseku pokazali da je upotreba nikotina pre spavanja povezana s prosečnim smanjenjem trajanja sna od 42,47 minuta.

“Neki ljudi vrlo su osetljivi na efekte kofeina i za ove ljude je važno da izbegavaju pića koja sadrže kofein pre spavanja, ali ne postoji zlatno pravilo o tome, samo slušajte svoje telo”, rekao je stručnjak za spavanje dr Nil Stenli. “Ako ste tokom 40 godina pili dve jake šoljice crne kafe svako veče, i upravo ste razvili problem spavanja, to skoro sigurno nije od kafe.

1 KOMENTAR

Comments are closed.