Ispijanje kafe ili čaja pre spavanja ne utiče na kvalitet sna, pokazalo je istraživanje Univerziteta Florida Atlantik i Harvardove škole medicine, piše Indipendent.

Ova studija, koju je preneo Indipendent, pratila je uticaj kofeina, alkohola i nikotina na san. I dok se pokazalo da alkohol i cigarete zaista ometaju san, kofein uopšte ne utiče na njegov kvalitet. S druge strane, upotreba nikotina i alkohola četiri sata pre spavanja i te kako se negativno odražava na kontinuitet sna.

„Nismo primetili povezanost između konzumiranja kofeina četiri sata pre spavanja s bilo kojim od parametara spavanja“, rekla je doktorka Kritina Spadola s Florida Atlantik univerziteta.

Podaci su u proseku pokazali da je upotreba nikotina pre spavanja povezana s prosečnim smanjenjem trajanja sna od 42,47 minuta.

„Neki ljudi vrlo su osetljivi na efekte kofeina i za ove ljude je važno da izbegavaju pića koja sadrže kofein pre spavanja, ali ne postoji zlatno pravilo o tome, samo slušajte svoje telo“, rekao je stručnjak za spavanje dr Nil Stenli. „Ako ste tokom 40 godina pili dve jake šoljice crne kafe svako veče, i upravo ste razvili problem spavanja, to skoro sigurno nije od kafe.

Komentar(1)

  1. ODNEDAVNO MI SE NASPAVANOM PRISPAVA OD KAFE
    9. октобар 2019. 15:56

    Odnedavno, nedugo nakon što popijem kafu počne da mi se spava, bez obzira da li sam se čak tek naspavan probudio .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.