Poslanik Bundestaga: “Srpske vlasti bi mogle da šalju jasnije poruke da su za EU”

0
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Uvereni smo da nam Srbija, Kosovo, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina stvarno trebaju u EU, poručio je poslanik nemačkog Bundestaga iz opozicione CDU/CSU Peter Bajer na konferenciji za novinare u Beogradu, ali i ocenio da bi donosioci odluka u Srbiji mogli da šalju jasnije poruke da su “za EU”.

Nemački parlamentarac rekao je da su „tesne veze“ Srbije i Rusije poznate, te da bi bilo „idiotski“ direktno zahtevati od naše zemlje da se „odvoji“ od Rusije.

„Svesni smo istorijskih veza i (energetske) zavisnosti od Rusije, imamo potpuno razumevanje za to, ali bismo voleli da i Srbija učestvuje u sankcijama protiv Rusije. Znam da to nije lako, no treba imati na umu da se (u Ukrajini) radi o povredi međunarodnog prava i napadu na drugu državu“, izjavio je Bajer, prenosi N1.

Na pitanje novinara da li Nemačka zahteva da Srbija uvede sankcije Rusiji, koliko je spremna da pomogne sa energentima ako zatreba i šta će biti sa evrointegracijama ako ih naša zemlja ne uvede, istakao je da Vlada Srbije svakako treba i mora sama da donese odluke.

„Niti sam čuo da postoji nekakav rok za uvođenje sankcija, niti želimo da ikoga ‘sateramo u ćošak’, a pogotovo saveznike“, odgovorio je Bajer.

Podsetio je, međutim, na predlog iz debate u Bundestagu – da bi zemlje u procesu pridruživanja trebalo da prate politiku EU, a da bi one koje to ne urade trebalo da se suoče sa „znakom STOP“ na putu ka članstvu dok se ne pridruže sankcijama Rusiji.

„To nije oficijelan stav nemačke politike, već stav opozicione grupacije CDU/CSU kojoj pripadam“, podvukao je Bajer.

Bajer je, govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, naveo da je mnogi „ne vole ili ne znaju šta se krije iza nje“, a posebno je istakao da se u Prištini i Podgorici „pribojavaju neke srpske dominacije“.

„Smatram da vredi razmisliti o tome i da bi bilo pametno da inicijativa Otvoreni Balkan, ako se ispravno primeni, postane deo Berlinskog procesa i da zajedno nastave svoj rad“, rekao je Bajer i dodao da je takvu poruku preneo i svojim sagovornicima u Beogradu.

Nadamo se, dodao je, da će se Berlinski proces nastaviti na jesen, ali ne bi trebalo da ostane na tome da se „susrećemo i viđamo na dan dva“, već da treba zahtevati konkretne rezultate.

Ocenio je da je od izuzetnog značaja da se prevaziđu i zamor od proširenja u EU, ali i frustracija procesom pridruživanja u državama našeg regiona.

„Smatram i da je koncept ‘pridruženog članstva’, o kome se govori u nekim krugovima EU, pogrešan ako se sprovede tako da neke države ‘dobiju šargarepu ali ostanu na distanci’, već smatram da je bolje da, u skladu napretkom u evrointegracijama, dobiju priliku da i pre članstva učestvuju u radu nekih tela EU“, rekao je Bajer.

Naglasio je da, što se tiče Srbije i Kosova, smatra da bi na kraju procesa pridruživanja moralo da se desi međusobno priznavanje, „jer drugačije nije zamislivo u EU“.