“Poruke nisu mogle izazvati paniku i strah jer svi znamo šta se dešava. Poruka je bila i motivacija…”: Dr Karličić Stašević o mentalnom zdravlju ljudi u borbi sa COVID-19

0
Screenshot YouTube

Na redovnoj konferenciji za štampu, javnosti se obratila doktorka koja je poslala važne poruke iz ugla psihologa, kako bi građani lakše prebrodili ovaj period.

“Ovo jeste kriza, ni prva ni poslednja. Ni prva ni poslednja epidemija. Svi koju imaju adaptivne kapaciteta za stres, ovo će prevazići. Sve normalne i kontruktivne ličnosti imaju sposobnost da izađu iz ove krize”, rekla je doktorka Karličić Stašević.

“U stanjima kakvo je ovo, lični interesi i komfor ne mogu da se porede sa nacionalnim interesom. O interesu javnog interesa se u ovakvim situacijama ne raspravlja. Na građane apelujemo da budu odgovorni i solidarni. Sačuvajte sebe i svoje najbliže, ali sačuvajte i lekare”, poručila je dr Karličić Stašević.

Prva tačka redukcije straha je pravilno informisanje, tvrdi ona, a SMS poruka prosleđena građanima “nije mogla da uplaši građane”.

“Poruke nisu mogle izazvati paniku i strah jer svi znamo šta se dešava. Strah je izazvan nečim što nas iznenađuje. Poruka je bila i motivacija…”

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?