Jedan od vodećih lekara na čuvenoj klinici Mejo u Ročesteru, dr Ognjen Gajić, govori ekskluzivno za Nedeljnik kako je u jeku pandemije koronavirusa raditi kao pulmolog u intenzivnoj nezi, najopterećenijem delu svake bolnice, i o čemu svakodnevno razgovara sa ogromnim brojem lekara u regionu.

Među brojnim pitanjima o virusu koji je „osvojio svet“, bila su i ona o načinima lečenja i borbe protiv koronavirusa.

Ima različitih mišljenja kada je u pitanju uključivanje respiratora zbog posledica koje ostavlja. Da li su se stavovi menjali od početka pandemije dosad o tom pitanju?

„Respiratori (invazivni uz potrebu sedacije) su nužno zlo ako neinvazivne metode (high flow oxygen, neinvazivna ventilacija) nisu dovoljne. U slučaju ogromnog priliva pacijenata kao u Italiji ili Njujorku, nemogućnost pomnog praćenja pacijenta te strah od raspršivanja virusa prinudili su ljekare da liberalnije koriste ventilatore i u slučajevima kad bi se u normalnim uslovima moglo sačekati (uz pomno praćenje)“, rekao je doktor Gajić, a onda prokomentarisao i lekove koji se koriste u lečenju zaraženih pacijenata.

„Remdesivir može pomoći kao i kortikosteroidi. Mi ne koristimo hidroksihlorokin niti druge lijekove osim u okviru kontroliranih studija. Nikad veći broj istraživača iz cijelog svijeta nije radio na vakcini, tako da se nadamo uspjehu. Do tada su najvažnije higijenske mjere za smanjenje/usporenje prenosa virusa.“

Plašite li se superoluje na jesen i zimu, kada će doći do poklapanja sezonskog gripa i kovida-19 i još nekih bolesti (možda boginja), i kako to može da se spreči?

Ne plašim se, prošao sam rat u opkoljenom Sarajevu…

Higijenske mjere su efektivne i treba ih se pridržavati.

CEO INTERVJU SA DOKTOROM GAJIĆEM PROČITAJTE U VELIKOM LETNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA, KOJI JE DOSTUPAN NA SVIM KIOSCIMA I U PDF IZDANJU NA NSTORE.RS

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.