Radionica o doniranju jajnih ćelija održana je u opštoj bolnici Avala, uz emriologe iz banke jajnih ćelija „Ovobank“ iz Španije. Cilj je bio da se prenese znanje o korišćenju darovanih jajnih ćelija u postupku vantelesne oplodnje.

Specijalistica ginekologije i akušerstva Biljana Popović Todorović istakla je važnost teme darovanih reproduktivnih jajnih ćelija i podsetila da je država omogućila uvoz materijala iz Španije pre godinu i po dana.

Napomenula je da je obuka ključna za uspeh u radu sa darovanim jajnim ćelijama, posebno za starije pacijentkinje koje se suočavaju s poteškoćama u ostvarivanju trudnoće.

„Ovo je veoma značajno za sve pacijentkinje starije reproduktivne dobi i za sve one koje su pokušavale više puta, a nisu uspele da ostanu u drugom stanju. Same edukacije su veoma važne i za stručnjake, jer samo pravilnom upotrebom doniranog reproduktivnog materijala možemo pomoći pacijentkinjama u ostvarivanju trudnoće“, istakla je Popović Todorović.

Popović Todorović je napomenula da je opšta bolnica Avala partner sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) u pružanju usluge vantelesne oplodnje. U skladu s tim, u toj klinici se može obaviti postupak za sve pacijente do 45. godine, koristeći sopstveni ili donirani reproduktivni materijal.

Stariji klinički embriolog Milica Krstivojević je istakla ulogu embriologa u čuvanju i spajanju reproduktivnog materijala te važnost upoznavanja sa najnovijim tehnologijama.

 

 

„Kolege iz Španije našim lekarima predstavljaju način koji se vrši odmrzavanje jajnih ćelija, budući da ih Srbija uvozi u zamrznutom obliku“, istakla je Krstivojević.

Embriolog Daniel Bajo Gardio naglasio je cilj pružanja podrške kolegama iz Srbije kako bi unapredili rezultate, dok je embriolog Vitandrea Fiume izrazio želju da podele svoja iskustva radi postizanja boljih rezultata u Srbiji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.