Online Forum za tranzicionu pravdu u postjugoslovenskim zemljama

0

REKOM mreža pomirenja i Fond za humanitarno pravo organizuju XIII Forum za tranzicionu pravdu u postjugoslovenskim zemljama 21. i 22. decembra online putem Kudo platforme. 

Forum za tranzicionu pravdu predstavlja platformu za diskusiju o aktuelnim temama vezanim za različite aspekte procesa tranzicione pravde na postjugoslovenskom prostoru. U dva dana i tri panela razgovaraće se o stanju tranzicione pravde, politikama sećanja i komemoracijama i pitanju nestalih u postjugoslovenskim društvima.

Prvog dana Foruma, 21. decembra, biće održana dva panela. U okviru prvog panela pod nazivom „Pregled tranzicione pravde – izazovi kao izlaz”, panelistkinje i panelisti ponudiće uvid u trenutan status procesa tranzicione pravde u zemljama regiona i krizu tranzicione pravde sa kojima se postjugoslovenska društva suočavaju. Tema drugog panela „Politike sećanja i komemoracije žrtava“ je memorijalizacija. Izlaganja na ovom panelu baviće se analizom zvaničnih politika sećanja i obeležavanja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i na Kosovu, sa posebnim fokusom na komemoracije žrtava i njihove instrumentalizacije.

Drugog dana Foruma, 22. decembra, biće održan panel posvećen nestalima. Na panelu „Pitanje nestalih – prioritet regionalne saradnje“ razgovaraće seo nestalima na prostoru bivše Jugoslavije i pitanju sećanja na one čiji posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Na Forumu će, između ostalih, govoriti Žarko Puhovski, David Hudson, Manfred Nowak, Vjollca Krasniqi, Stephanie Schwandner-Sievers i još mnogo stručnjaka u ovoj oblasti.

Ove godine Forum se održava u online formatu i program će biti moguće pratiti putem Kudo platforme na sledećim linkovima:

Panel 1: https://live.kudoway.eu/br/110219261330

Panel 2: https://live.kudoway.eu/br/110213546651

Panel 3: https://live.kudoway.eu/br/110218285756

Sajt: https://www.recom.link/bhsc/xiii-forum-za-tranzicionu-pravdu/

Facebook: https://bit.ly/2KwfD3m

Twitter: https://bit.ly/2LviycQ