O Ćosićevom ukradenom, neobjavljenom delu: “U toj svesci sigurno su bile beleške koje su u to vreme mogle biti opasne” – Ana Ćosić Vukić za novi Nedeljnik

0
Fotografija iz porodične arhive Ane Ćosić Vukić

Osam godina posle intervjua u Nedeljniku koji je najavio veliki povratak romana i izdanja Dobrice Ćosića u srpske knjižare, njegova ćerka, istoričarka književnosti Ana Ćosić Vukić, objavila je knjigu “Vreme sa ocem”, koja je nastajala u njihovim dugim razgovorima još od sredine devedesetih. Ekskluzivno za Nedeljnik, govorila je o životu, radu i uticaju čoveka čije ime i danas privlači pažnju i otvara polemike…

Među toliko objavljenih dela Dobrice Ćosića, pažnju i dalje privlači jedno – neobjavljeno. To je “Integralni roman”. Sveske sa tekstom “Integralnog romana”, u kojima je bilo i razgovora sa Titom, Kardeljom i drugima, ukrala je Ćosiću policija sa nalogom Staneta Dolanca, u Primoštenu, iz kuće Jovana Raškovića. Kada biste mogli, da li biste danas voleli da dođete do tih svezaka? Šta mislite, šta biste u njima našli?

Čini mi se da je fakticitet oko krađe tih svezaka sa “Integralnim romanom” bio nešto drugačiji. Pred odlazak u Primošten kod Jovana Raškovića, on je sa sigurnog mesta u stanu Voje i Olivere Đurić, sveske ofrlje smestio pod tepih u našoj dnevnoj sobi, pa je, dakle, krivica njegova.

“Integralni roman” zanimljiv je s jedne strane kao nedovršena i nestala poetička forma, a s druge zbog beležaka političkog sadržaja koje su ostale u tim sveskama.

Mislim da je moj otac objasnio tu formu koja ga je fascinirala i koja je pre svega bila poetička kategorija. Ona se može rekonstruisati preko heterogenog karaktera sadržaja njegovih dnevničkih beležaka. U razgovoru o romanu “Vreme vlasti”, tj. u mom prepričavanju beležaka za taj roman, iščitava se ta mešavina dnevnih događaja, političkih zbivanja, stvarnih ličnosti, imaginarnih i pre svega ličnosti autora, stvarnog Dobrice Ćosića, koji komunicira sa svojim junacima.

U toj ukradenoj svesci sigurno su bile neke beleške koje su u to vreme mogle biti “opasne”. Pored “Integralnog romana” u rukopisima mog oca nalazi se zanimljiva sveska. Mnogo je značajnija sveska “Dnevnik pisanja romana Deobe”. Taj dnevnik sam odavno priredila za štampu, ali to je štivo za teoriju književnosti, a ne za čitaoce romana Dobrice Ćosića.

VELIKI INTERVJU SA ANOM ĆOSIĆ VUKIĆ OBJAVLJEN JE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA KOJI JE U PRODAJI OD 25. AVGUSTA