O čemu ćete, uz novi Nedeljnik i pesme Đorđa Balaševića, pričati danas: Rekvijem za jednu zemlju i jednu mladost

0
Fotografija: Nebojša Babić

Nije bilo dileme da će se na naslovnoj strani ovog broja Nedeljnika naći Đorđe Balašević, iako je bilo čitalaca koji su iskoristili svoja privatna poznanstva sa članovima redakcije da utvrde da će zaista tako biti. Bilo je samo pitanje kako će izgledati, posebno zato što Balašević nije često davao intervjue, pa smo ga i mi u Nedeljniku čekali dugo.

Nije nam bila žurba, nadali smo se da ćemo na kraju dobiti veliku ispovest čoveka koji je, kao što verovatno niko posle njega neće (o tome nešto u uvodniku glavnog urednika), ujedinio jugoslovenski prostor poslednji put. Na kraju, zahvaljujući sjajnom Nebojši Babiću, fotografija sa naslovne strane pokazuje Đoleta kakav je bio i kakvog ćemo pamtiti. I nije crnobela, dodali smo malo boje…

Pogledajte šta vas još čeka u novom broju Nedeljnika i pogledajte naslovne strane dnevne štampe i druge vesti koje će obeležiti dan.

Pretplata i digitalno izdanje Nedeljnika dostupni su na nstore.rs

Naslovna strana Nedeljnika br. 476

REKVIJEM – Svet Đorđa Balaševića je romantizovani, prohujali svet, ali tako neodoljiv. Zato je i taj horski plač nekadašnjih Jugoslovena ovih dana ne samo tuga za onim koji nas je napustio već i za sopstvenom mladošću, dok nam je sada ringišpil u glavi od problema i tableta za smirenje. Sa odlaskom Đorđa Balaševića, uz ćirilicu u Zagrebu i veliku sliku na vijećnici u Sarajevu, ugasio se – ili je, biće, zaplamteo još jednom, poslednji put – taj duh velike zemlje koja rađa velike umetnike, velike pesnike i velike emocije. Sve o “Panonskom mornaru” i njegovom uticaju u velikom tekstu Branka Rosića.

DOK GORI NEBO… – Đole je (nisam ga tako oslovljavao, samo sam ga u tom trenutku tako doživljavao) imao neki tužan pogled, izgledao je kao da je baš tih dana dobio neke nove bore, tek tu i tamo bi se pojavio poneki osmeh. Bio je ošišan do glave, a na levom ramenu drečala je tetovaža velikog plavo-crvenog miša. Tog dana, u Ulici Jovana Cvijića, nije bio neraspoložen. Bio je očajan. Sada smo očajni mi… Sećanje Aleksandra Đuričića na intervju s Balaševićem.

RINGIŠPIL – “Samo u Beogradu nije bilo spontanog okupljanja za Đorđa Balaševića prve večeri. Kako to? Da li je to Beograd ostao ravnodušan prema čoveku koji je najveće stvari napravio u ovom gradu, ili je to samo definitivan dokaz da je prestonica emigrirala na Tviter, Fejsbuk i Instagram, na kome su svi imali šta da kažu o srpskom Bobu Dilanu?” Iz uvodnika glavnog urednika Veljka Lalića u novom Nedeljniku.

SPC – Patrijarhu Porfiriju je za sve ono što mora da uradi neophodna ozbiljna podrška. Srpska pravoslavna crkva mora da prođe kroz temeljnu reformu u svakom smislu, a osnov za to je ustavna reforma. Njegovi stavovi u tom pogledu, kao i njegova vizija crkve – kao i većine mlađih episkopa koji su ga podržali – mnogo su bliži episkopima iz struje koja je podržala Joanikija i Grigorija negoli polovini episkopa koji su njega sada podržali, kažu izvori Nedeljnika dobro upućeni u dešavanja na Saboru i oko njega. Veliki tekst u novom Nedeljniku.

SMAJLOVIĆ – Ima li “uvređena inteligencija” prijatelje i poznanike i među običnim svetom, piše Ljiljana Smajlović u kolumni “Dara i Viola – Izbor od kog lakšeg nema” u novom Nedeljniku.

TESLA VS VW – Na mikroplanu sudar dveju velikih ekonomija najbolje se vidi u nadmetanju dvaju proizvođača automobila – Tesla Motorsa i Volkswagena. Šta govori podatak da je Microsoft najvrednija firma u Americi, a LVMH u Evropi? Da li je EU izgubila trku s SAD zbog pogrešno izabranog modela oporavka? U svim kategorijama – tržišna kapitalizacija kompanija, brzorastući biznisi, vrednost brenda, akvizicije i merdžovanja, razvoj i istraživanje, korporativna vitalnost – američka ekonomija bolje stoji od evropske. Velika ekonomska analiza Miše Brkića u novom Nedeljniku.

Tri vesti o kojima će se pričati danas

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U ZEMLJI – “VISOKA CENA OPUŠTANJA”

U Srbiji je prema poslednjem preseku od posledica kovida 19 preminulo još 17 osoba. Od 15.200 testiranih osoba, 3.460 je pozitivno.

Skoro trećina, odnosno 1.105 zaraženih je u Beogradu. Slede Novi Sad sa 198 novozaraženih, Niš sa 186, Кragujevac 122, Vranje 103.

U bolnicama se nalazi 3.776 pacijenata, od kojih su 152 na respiratorima.

Na sednici Кriznog štaba, koja je održana u sredu, nisu usvojene nove epidemiološke mere, ali je jedinstven stav da se preko vikenda mora nešto preduzeti, pa će odluka o tome biti doneta na narednoj sednici štaba, u petak, rekao je epidemiolog Predrag Кon.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da brojke zabrinjavaju.

“Mislim da će četvrtak i petak biti ako ne na ovom nivou, onda i više. Ne želimo da nam se ponovi scenario da se otme epidemija iz kontrole. Vaga se borba za zdravlje i živote, zajedno sa ekonomskom borbom. Borba za život je broj jedan, ali nam treba i novac za tu borbu”, naveo je Đerlek.

U Srbiji je, prema najnovijim podacima Vlade, izvršeno 1.343.718 vakcinacija protiv koronavirusa, a obe doze vakcine primilo je 487.359 građana.

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije, a prema procentu građana koji su primili obe doze vakcine prva je u Evropi. Posle Srbije su Malta i Rumunija.

U svetu je Srbija na petom mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije.

Prema broju revakcinacija na milion stanovnika u svetu, Srbija je čestvrta, posle Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sejšela.

“KO JE ODAO SLUŽBENU TAJNU O PRIJAVI PROTIV REKTORKE BU”

Predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu, profesor Hemijskog fakulteta Aleksandar Popović izjavio je da bi, ako u Srbiji postoji jednakost pred zakonom, neko iz tužilaštva ili iz Državne revizorske institucije trebalo da bude uhapšen zbog davanja medijima informacije da je protiv rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović podneta krivična prijava.

Popović, nekadašnji ministar nauke i ministar energetike Srbije, rekao je u intrevjuu za portal Istinomer da “niko u Rektoratu Univerziteta nije dobio bilo kakvo zvanično obaveštenje” da je Državna revizorska institucija (DRI) podnela krivičnu prijavu protiv rektorke Popović, i dodao da je “neobično da su neki mediji još prošle nedelje objavili postojanje te prijave”.

“U skladu sa izjavom premijerke (Srbije Ane) Brnabić da je vladavina prava jedan od tri ključna cilja vlade koju vodi, očekujem da se prema nekome, ja ne znam ko je to, primeni isto ono što je primenjeno prema bivšem načelniku policije (Iliji) Milačiću, koji je uhapšen u vreme hapšenja Belivukove grupe jer je odavao medijima službenu tajnu”, kazao je Popović.

On je naveo da “sama činjenica da su neki mediji objavili postojanje krivične prijave pre nego što je tužilaštvo u ponedeljak to potvrdilo govori da je ili iz tužilaštva ili iz Državne revizorske institucije vest o tome otišla medijima”.

“Ako smo svi isti pred zakonom, onda bi, kao u slučaju policajca Milačića, neko ili iz tužilaštva ili iz Državne revizorske institucije trebalo da bude uhapšen. Očekujem od predsednice Vlade da dokaže vladavinu prava i da se prema onima koji su otkrili službenu tajnu i ispostavili informaciju medijima, postupi isto kao i prema policajcu koji je hapšen zbog toga”, dodao je Popović.

Povodom krivične prijave koju je DRI podnela protiv rektorke Popović, optuživši je za nenamensko trošenje oko tri miliona dinara u 2019. godini, Popović je rekao da Savet Univerziteta usvaja finansijski plan i završni izveštaj na predlog Senata Univerziteta i da niti može, niti vodi računa, niti ima informaciju o trošenju svakog pojedinačnog dinara.

“Da sada ovo ne bude shvaćeno kao ogradjivanje od rektorke, ja sam lično apsolutno uveren da Ivanka Popović nije prekršila zakon. Ja sam apsolutno uveren da ni jednog jedinog filera nije u svoj džep stavila”, kazao je Popović.

On je naveo da bi bilo “vrlo interesantno čuti” i da li je DRI, koja je istraživala mnoga ministarstva i mnoga javna preduzeća u prethodnom periodu, dizala krivične prijave u slučaju da su nalazi “bili mnogo gori, rigidniji i gromopucatelniji nego u ovom pojedinačnom slučaju, teži i sa znatno višim sumama”.

“Bilo bi veoma dobro da se uradi analiza deset ili 20 nalaza DRI i da se vidi da li su dizane krivične prijave za neuporedivo veće sume i za sume kod kojih je bilo očigledno da se radi o proneveri, pošto ovde ničega takvog nema. Ako se to ne desi i ako se desi da te krivične prijave u neuporedivo gorim situacijama nisu podnošene, onda očigledno postoji razlog zašto se sada podnosi, a u slučajevima ‘većih grešnika’ nije podnošena”, dodao je Popović.

On je rekao da je moguće da se u konkretnom slučaju “radi o jednoj vrsti pritiska” na fakultete koji treba da predlože kandidate za rektora ili rektorku, i na Senat koji treba da usvoji predlog i da glasa ako ima više kandidata, kao i na Savet koji na kraju bira i razrešava.

ZVEZDA GOSTUJE NA SAN SIRU

Fudbaleri Crvene zvezde gostuju večeras ekipi Milana u revanš meču šesnaestine finala Lige Evrope.

U prvoj utakmici bilo je 2:2 što Milan stavlja u bolju poziciju pred revanš, s obzirom na to da ih svaka pobeda ili 0:0 i 1:1 vode dalje.

Ipak, crveno-beli bi mogli da traže svoju šansu u lošem momentu tima Stefana Piolija.

Milan je prvo izgubio od Specije 2:0 i izgubio prvo mesto na tabeli Serije A, zatim je remizirao sa Zvezdom golom Pavkova u 93. minutu, onda je u nedelju izgubio gradski derbi od Intera rezultatom 3:0…

To bi moglo da predstavlja i motivaciju za Ibrahimovića i ekipu, ali i da im stvori veliki pritisak, ako se dogodi da meč ne krene onako kako oni žele.

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković rekao je da se njegov tim neće predati i da ga za taj stadion vežu najlepše uspomene. Ako njegova ekipa odigra na nivou svog trenera iz mečeva sa Milanom, navijači mogu da se nadaju čudu.

Naslovne strane dnevnih novina

(Beta) – Beogradski listovi na naslovnim stranama izdanja za četvrtak, 25. februar 2021. godine, pišu o drugom meču Crvene zvezde i italijanskog Milana u Ligi Evrope, epidemiološkoj situaciji u Srbiji i drugim temama.

BLIC – “Moguće i zatvaranje kafića za vikend”, o eventualnom pooštravanju epidemioloških mera u Srbiji. “Zvezda veruje u čudo u Milanu”, o drugom meču Crvene zvezde i Milana u Ligi Evrope.

VEĆERNJE NOVOSTI – “Laka smo meta svakoj vrani kad nismo zajedno”, o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem. “Zvezda sanja senzaciju na ‘San Siru'”, o drugom meču Crvene zvezde i Milana u Ligi Evrope.

DANAS – “Slučaj Jovanjica najviše ‘svrbi’ naprednjake”, o zaključcima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta. “Hipokrat nije pominjao kafiće, već bolesnike i lekare”, o reagovanju nadležnih u borbi protiv epidemije korona virusa.

POLITIKA – “Srbija je laka meta bez jedinstva države i SPC”, o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem. “Skoro 3.500 novozaraženih – oštrije mere ipak izostale”, o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i sednici Kriznog štaba.