Rusi su učinili novi iskorak kada su uništili dva ili tri MiG-29 i deo diviziona raketnog sistema PVO na 90-100 km od fronta sa raketnim sistemom „iskander-M“. Kasetna glava pokrila je prostor i uništila tehniku na aerodromu Dnjepro. Snimak objavljen 21. aprila postoji jer sada ruski izviđački dronovi lete duboko po ukrajinskoj pozadini i otkrivaju ciljeve i dokumentuju rezultate dejstava.

Nisu Rusi ono što su bili. Ostala su u prošlosti nesnalaženja i čudnovate zamisli kao što je voz od preko 2.000 vagona na potezu od 30 km od Elenovke do Volnovahe u Donjeckoj oblasti koji je trebalo da bude doslovno odbrambena linija ako padne front. Sada se vidno modernizuje tehnika. Najmanje se osete promene u sistemu rukovođenja i komandovanja koji je ostao tradicionalan sa kastom generala i pukovnika koji su često otuđeni od interesa oružane sile. Jedan od zamenika ministra odbrane, general Timur Ivanov, preterao je u gomilanju bogatstva i lišen je slobode, ali ostao je frontovicima vrlo gorak osećaj u ustima kada vide na društvenim mrežama da je jedan od vodećih ljudi imao kuće i vile u maniru holivudskih filmova. Razmetao se novcem i moći. Njegovi pretpostavljeni i kolege nisu skromniji, neretko poseduju kuće u Turskoj na obali i to su teme glasina, ali nisu se zamerili kome ne treba i zato su u prilici da uživaju u svojoj moći.

Običnim ruskim borcima obećane su novčane prinadležnosti za osvajanje terena – na snazi su premija od 8.000 rubalja (oko 80 evra) za svaki dan proveden u „aktivnim napadnim i odbrambenim dejstvima“ (birokrate su uvele skraćenicu АДОН – aктивные наступательные и оборонительные действия). Za zauzeti kilometar ako se zadrži sledi 50.000 rubalja (oko 500 evra). Odluku o tome ko će dobiti novac potpisuje komandant združene taktičke jedinice ranga brigada-puk. Pritužbi ima da neki komandanti traže da se njima da deo, neki „ne vide“ ADON, ali u većini jedinica prepoznaje se rast motivacije kao svrsishodan. Komandant koji želi da vidi rezultate mora da potpiše papir za nadoknade i jurišnom odredu, i ljudstvu jedinica vatrene podrške, i poslugama dronova. Velike nadoknade za natovske tenkove pokazale su se kao izuzetan podstrek za posluge protivoklopnih sredstava i jedinice dronova. Zato će kasa jedinica grupe „Sever“ da se popuni pre ofanzive.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 9. MAJA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 643

Nedeljnik 643

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.