“Ne zaustavlja se”: Kako je Nikola Jokić tokom (možda) i najnapornije NBA sezone postao MVP…

0
(BetaAP Photo/Jack Dempsey)

Kada je Dejan Milojević prošlog oktobra prisustvovao venčanju Nikole Jokića i njegove dugogodišnje devojke Natalije, video je spokojnog čoveka, piše Atletik, nakon što je srpski centar proglašen za najboljeg igrača NBA lige.

Milojević je trenirao Jokića pre skoro deceniju, u Megi. Gledao je Jokića kako se od jedinstveno talentovanog tinejdžera razvio u jednu od mladih zvezda u usponu u NBA ligi.

Ali ono što je Milojević video tog kasnog jesenjeg dana u Somboru, u Srbiji, bilo je drugačije. Jokić, na podijumu za plesanje, u dobro skrojenom plavom odelu, dok se dizala veštačka magla, imao je potpunu kontrolu. Bio je smiren. A sve nakon duge plej-of serije u uslovima pandemije koronavirusa i babla u Orlandu.

Kada je Milojević dva meseca kasnije izdaleka gledao Jokića na početku tekuće sezone, video je igrača koji je na terenu izveo taj “pojačani osećaj sopstva”.

„Videli ste nekoga ko zna šta zna i šta radi“, rekao je Milojević u razgovoru za Atletik.

“Neko ko zna šta može, a šta ne može, ko zna kako da iskoristi svoje prednosti bolje nego ikada ranije”, dodao je on.

Epilog. Jokić je proglašen za najkorisnijeg igrača lige.

Prvi je igrač u istoriji Nagetsa kome je to pošlo za rukom. Prvi igrač iz Srbije. Najlošije pozicioniran pik na draftu koji je postao MVP (41. pik) u istoriji lige. Prvi centar još od Šakila O’Nila i 2000. godine kome je to pošlo za rukom. Prvi MVP još od Kobija Brajanta i sezone 2007/08 koji je odigrao svaku utakmicu za svoj tim.

Međutim, nije Jokić na osnovu jedne sezone zavredio prestižno priznanje. Nagrada je za Jokića nastajala godinama, kao i za svakog igrača čije je ime, do sada, ugravirano pored zvanja “Most Valuable Player”.

U šest godina od dolaska u Sjedinjene Države, Jokić je transformisao svoje telo, pretvarajući internet meme i šale o svojoj težini i kondiciji u svojevrsne trendove. Odrastao je. Eliminisao “trash-talk” razgovore sa protivničkim igračima, polemike sa sudijama, nervozu, što je ranije znalo da ga izbaci iz takta.

Napredovao je u odbrani. Dodatno unapredio igru u napadu.

„Poslednje tri sezone razmišljam u stilu: ‘Igra odlično i biće dobro ako bude mogao da održi taj nivo svoje igre i naredne godine“, rekao je Milojević.

„A onda je prošla godina bila bolja. Ova godina je bila čak i bolja od te. Ne zaustavlja se”, dodao je Milojević.

Sva ta dešavanja pomogla su Jokiću da se dođe do zvanja MVP igrača. Deluje zapanjujuće za igrača koji je prespavao vest da je draftovan 2014. godine, iznenađen pozivom svoje braće, koji su slavili do kasno u noć. Ali ono što je Jokića stavilo na vrh u 2021. godini – u teškoj sezoni za sportiste, i fizički i mentalno – bila je njegova spremnost da prihvati sav teret i dodatna opterećenja na svoja leđa.

Tokom ove skraćene sezone koja se može definisati istrošenošću, karakteristična po velikom broju utakamica u kratkom periodu, što je koštalo mnoge favorite, Jokić je nastavio dalje.

Bio je jedan od ukupno petorice igrača u NBA ligi koji su započeli svaku, od 72 utakmice, u regularnoj sezoni. Bio je treći po broju odigranih minuta.

I nije samo bitno što je Jokić provodio više vremena na terenu. Već i kako je to vreme iskoristio. Od njega se tražilo da učini više za tim koji je bio opterećen povredama tokom cele sezone.

Majkl Porter Džunior nije mogao da igra na deset utakmica zbog kovid-19 protokola. Džamal Marej je pred finiš reguralnog dela lige, kada je Denver bio u velikoj seriji pobeda, doživeo tešku povredu. Nagetsi su nakon te povrede napravili novu seriju pobeda.

​​Vil Barton nije igrao poslednjih 13 utakmica reguralnog dela sezone, nije ulazio u igru ni u plej-ofu.

“Mislim da je to što stalno želi da igra nešto što najviše poštujem kod Nikole”, rekao je nedavno trener Nagetsa Majkl Meloun.

„Da izađemo na teren i radimo svako veče, a ne da uzmemo slobodan dan. Pa čak i kada pokušavam da razgovaram s njim o uzimanju slobodnog dana, on ne želi ni da čuje. To jednostavno nije u njegovoj prirodi. Ponosan sam što imam igrača koji stalno želi da trenira i igra”, rekao je Meloun.

Porter Džunior je istakao da je prethodnih sezona, ako mu se nije igralo, bio prilično hladan.

“Ove godine kao da zna da je to njegov tim. Igraće svake večeri i biti MVP. Dostupan nam je iz noći u noć, iz utakmice u utakmicu. Još jedna stvar koju poštujem u vezi sa njegovim napretkom u odnosu na prošlu sezonu je njegovo liderstvo”, rekao je MPJ.

Kada je Jokić, ranije igrač koji je sporo ulazio u formu, jurišao kroz prvih 10 utakmica u sezoni sa tripl-dabl prosekom, Barton je osetio da je njegov dugogodišnji saigrač ušao u novu stratosferu. Barton je u tim trenucima bodrio saigrača.

„Kažem mu pre svake utakmice, izađi tamo i osvoji MVP nagradu“, rekao je Barton ranije ove sezone.

“Može da bude najbolji igrač na svetu ako to želi. Kada je agresivan, to je gotova stvar”, rekao je tad Barton.

Jokić je povezao četiri utakmice sa više od 40 poena tokom prvih pet sezona NBA karijere. Ove sezone imao je pet takvih utakmica, uključujući i rekordnih 50 poena protiv Sakramenta 5. februara.

U sezoni u kojoj je postizao najbolji sezonski prosek kada je reč o asistencijama – 8,3 asistencije po meču – dodatno cementirajući svoj status najboljeg asistenta među centrima u istoriji NBA lige, njegova spremnost da u svim tim trenucima igre preuzme i ulogu prvog strelca (26,4 poena po meču) ne samo da ga je stavila u MVP jednačinu i na kraju mu pomogla da pobedi u trci, već je i Nagetse održala na površini kada niko drugi nije mogao da pronađe formu.

„Momak preuzima pritisak na sebe, čuva svoj tim. Ako biste oduzeli drugog najboljeg igrača u nekom drugom tim, da li bi oni mogli da učine isto? Ne znam”, rekao je Meloun.

“Mnogo toga zaista morate da poštujete, jer u današnje vreme mnogi momci trče za prvom prilikom gde ne moraju da se takmiče i igraju i traže lakši izlaz, prvi izlaz. Nikola to ne radi”, dodao je.

Kada Milojević pogleda Nikolu Jokića, u glavi ima spoj Nemanje i Strahinja, dva starija brata aktulenog MVP igrača.

“Bili su zaista dobri igrači, ali bilo je razloga zašto nisu uspeli u košarci”, rekao je Milojević.

„Nikola je učio na njihovim greškama i verovatno je kombinacija (najboljih) kvaliteta oba brata. Strahinja je bio vredan radnik, ali je bio manje talentovan od Nemanje. Nemanja je bio talentovaniji, ali možda nije bio toliko vredan. Nikola je mešavina obojice i zaista su mu pomogli na na putu do uspeha. Vidite da je Nikola, osim što je super zvezda, zaista i običan momak. Njegova porodica, otac, majka i braća su ga tako vaspitali”, rekao je Milojević.

Nemanja i Strahija, 11, odnosno 13 godina stariji od Nikole, bili su uz mlađeg brata tokom cele karijere.

Denver mu je pružio priliku da igra u NBA i napreduje. Meloun je bio njegov jedini NBA trener i proveo je više sezona posećujući Jokića i njegovu porodicu u Srbiji. Takođe, kondicioni trener Nagetsa svake godine posećuje Jokića u Somboru, gde se pripremaju za početak sezone.

Te veze su na razne načine pomogle Jokiću da se razvije do svoje pune MVP forme. Stvorili su okruženje u kome je Jokićeva potpuno jedinstvena igra mogla da dostigne svoj trenutni maksimum.

Jedno je sigurno, Jokić neće stati na ovome.