Migranti se konačno iskrcali na Lampeduzu uprkos Salvinijevom protivljenju

0
Foto Tanjug-AP

Migranti koje je na Sredozemnom moru prošle nedelje pokupio brod Open Arms iskrcali su se tokom noći na italijansko ostrvo Lampeduzu, čime je ispunjena odluka pravosuđa donesena s obzirom na napetu situaciju na brodu.

Nakon inspekcije koju je sprovela pravosudna policija i dvoje lekara, tužilac Agriđentea Luiđi Patronađo odlučio je u utorak da migranti moraju da se iskrcaju na Lampeduzu.

Nakon inspekcije koju je sprovela pravosudna policija i dvoje lekara, tužitacj Agriđentea Luiđi Patronađo odlučio je u utorak da migranti moraju da se iskrcaju na Lampeduzu.

Tužilac je takođe odredio da se zapleni brod Open Arms istoimene španske humanitarne organizacije.

Beskonačno čekanje na brodu koji se od četvrtka nalazio samo nekoliko stotina metara od obale dovelo je do očajničkih poteza dela migranata.

U utorak se petnaestak njih bacilo u vodu kako bi plivanjem došli do Lampeduze. Sve njih spasila je italijanska obalna straža i prebacila na ostrvo.

Na brodu Open Arms nalazilo se 147 migranata kada je u četvrtak došao do Lampeduze, a njih osamdesetak iskrcalo se na to ostrvo s obzirom na to da je deo u utorak skočio u more, a ranije zadnjih dana dopuštenje za izlazak s broda dobili su maloletnici i bolesni.

Italijanske vlasti od četvrtka su branile iskrcavanje migranata s broda, bez obzira što je šest zemalja – Francuska, Nemačka, Luksemburg, Portugal, Rumunija i Španija – reklo da će ih primiti.