Nedeljnik u letnjem dvobroju koji na kioske dolazi u četvrtak 25. jula objavljuje ekskluzivno pismo Srbiji rođene Beograđanke i jedna od najpoznatijih svetskih umetnica Marine Abramović.

Ovo je njeno prvo obraćanje srpskoj javnosti uoči izložbe koju na jesen sprema u rodnom gradu.

„Rodila sam se i živela u Srbiji 29 godina. Vraćala sam se samo da posetim porodicu. Poslednji put sam ovde samostalno izlagala pre 45 godina. Sada, skoro pola veka kasnije, želim da pokažem, naročito novoj generaciji, šta sam radila sve ove godine. Htela bih kroz svoj rad da osete koliko je važno rizikovati, kao i koliko je važno sagledati širu sliku i imati velike snove bez obzira na sve“, napisala je između ostalog Marina Abramović u tekstu za novi Nedeljnik.

Zašto se od svoje prve retrospektivne izložbe u MoMA nije osećala tako ushićeno, zašto će retrospektiva ove jeseni u Beogradu biti najveća do sada i za nju najznačajnija, samo su neke od poruka Marine Abramović koje možete da čitate u letnjem dvobroju Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka 25. jula.

©Copyright Nedeljnik

Zabranjeno prenošenje, preštampavanje i korišćenje bez odobrenja redakcije

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 8. avgusta.

Komentara

 1. Stane
  24. jula 2019. 19:36

  Postavka Cistac koju ce predstaviti u Beogradu je putujuca izlozba koja je vec par godina u Evropi po mnogim muzejima i galerijama..

 2. Miroslava
  25. jula 2019. 14:07

  Gospođo draga, vaša umetnost me fascinirala sve dok niste izjavila da ste tri puta prekinula trudnoću! Ubiti troje svoje dece nije herojski čin iako kažete da ste žrtvovala majčinsvo za umetnost. Vi ste žrtvovala tri života ( svoju decu) za umetnost?! Bravo! Vaša umetnost me više ne interesuje!

 3. Predrag m.
  25. jula 2019. 14:22

  Gospodja je izabrala pravi trenutak da u svojoj zemlji prezentuje sve svoje umetničke tvorevine, verovatno sa dubokim ubedjenjem da daje doprinos razvoju svesti kod osiromašenih, ugnetavanih i postidjenih kulturoloških obožavalac. Pomoćnik gradonačelnika i veliki pobornik demokratije, mira i stabilnosti u regionu su odrešili kesu, pa bi bilo lepo od autora na javnosti prezentuje pod kojim uslovima se žrtvovala.

 4. nikola
  27. jula 2019. 08:16

  nisam za pompezni feminizam rodjen

 5. Miloje Jovanovic
  31. jula 2019. 21:40

  Ne ulazim u domen umetnosti, jer iskreno, nisam fan savremene umetnosti, ne razumem to. Ali nju sam cenio kao licnost kad je pre nekoliko godina izjavila da sa danasnjom srbijom ne oseca nikakvu povezanost, niti ce ikada vise tu doci. To mi je zvucalo potpuno logicno. Naravno da ce isto reci svako ko je decenijama ziveo u multikulturalnoj i kosmopolitskoj sredini, i ko je obisao svet. Ali, verovatno je to bilo samo vaćarenje zvečeće monete. Tako da, aj' zdravo. Ne zanimaju me takvi "karakteri".

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.