Marina Abramović: Moje pismo Srbiji – Ekskluzivno za novi Nedeljnik

5
Foto: Dušan Reljin

Nedeljnik u letnjem dvobroju koji na kioske dolazi u četvrtak 25. jula objavljuje ekskluzivno pismo Srbiji rođene Beograđanke i jedna od najpoznatijih svetskih umetnica Marine Abramović.

Ovo je njeno prvo obraćanje srpskoj javnosti uoči izložbe koju na jesen sprema u rodnom gradu.

“Rodila sam se i živela u Srbiji 29 godina. Vraćala sam se samo da posetim porodicu. Poslednji put sam ovde samostalno izlagala pre 45 godina. Sada, skoro pola veka kasnije, želim da pokažem, naročito novoj generaciji, šta sam radila sve ove godine. Htela bih kroz svoj rad da osete koliko je važno rizikovati, kao i koliko je važno sagledati širu sliku i imati velike snove bez obzira na sve”, napisala je između ostalog Marina Abramović u tekstu za novi Nedeljnik.

Zašto se od svoje prve retrospektivne izložbe u MoMA nije osećala tako ushićeno, zašto će retrospektiva ove jeseni u Beogradu biti najveća do sada i za nju najznačajnija, samo su neke od poruka Marine Abramović koje možete da čitate u letnjem dvobroju Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka 25. jula.

©Copyright Nedeljnik

Zabranjeno prenošenje, preštampavanje i korišćenje bez odobrenja redakcije

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 8. avgusta.

5 KOMENTARA

  1. Ne ulazim u domen umetnosti, jer iskreno, nisam fan savremene umetnosti, ne razumem to. Ali nju sam cenio kao licnost kad je pre nekoliko godina izjavila da sa danasnjom srbijom ne oseca nikakvu povezanost, niti ce ikada vise tu doci. To mi je zvucalo potpuno logicno. Naravno da ce isto reci svako ko je decenijama ziveo u multikulturalnoj i kosmopolitskoj sredini, i ko je obisao svet. Ali, verovatno je to bilo samo vaćarenje zvečeće monete. Tako da, aj’ zdravo. Ne zanimaju me takvi “karakteri”.

  2. Gospodja je izabrala pravi trenutak da u svojoj zemlji prezentuje sve svoje umetničke tvorevine, verovatno sa dubokim ubedjenjem da daje doprinos razvoju svesti kod osiromašenih, ugnetavanih i postidjenih kulturoloških obožavalac. Pomoćnik gradonačelnika i veliki pobornik demokratije, mira i stabilnosti u regionu su odrešili kesu, pa bi bilo lepo od autora na javnosti prezentuje pod kojim uslovima se žrtvovala.

  3. Gospođo draga, vaša umetnost me fascinirala sve dok niste izjavila da ste tri puta prekinula trudnoću! Ubiti troje svoje dece nije herojski čin iako kažete da ste žrtvovala majčinsvo za umetnost. Vi ste žrtvovala tri života ( svoju decu) za umetnost?! Bravo! Vaša umetnost me više ne interesuje!

  4. Postavka Cistac koju ce predstaviti u Beogradu je putujuca izlozba koja je vec par godina u Evropi po mnogim muzejima i galerijama..

Comments are closed.