Loši zubi izazivaju problem sa srcem

0
Foto: Profimedia

Problemi sa desnima nisu samo lokalizovani u usnoj duplji, oni mogu da utiču i na druge organe i procese u samom organizmu.

Nova istraživanja pokazuju da bi upala desni i njihovo krvarenje, pored infekcija i propadanja kosti moglo da povisi krvni pritisak, piše N1.

Pregledom od 81 studije koja je obuhvatila više od 250.000 ljudi, naučnici iz Velike Britanije otkrili su da oni koji su imali umerenu do tešku bolest desni (parodontitis) imaju od 22 odsto do 49 odsto povećan rizik od visokog krvnog pritiska.

“Oralno zdravlje je usko povezano sa opštim zdravljem. Briga o zubima i desnima često se zanemaruje, ali bi trebalo da bude podjednako važna kao i upravljanje drugim opštim rizicima po zdravlje”, objasnio je istraživač dr Frančesko Dajuto, šef odeljenja za parodontologiju na “University College London’s Eastman Dental Institute”.

Kod osoba sa parodontitisom sistolni pritisak (gornji ) bio je viši za 4,5 mm Hg, a dijastolni pritisak (donji) za 2 mm Hg veći, u odnosu na ljude koji nemaju bolest desni, otkrili su istraživači.

U pet analiziranih studija, istraživači su otkrili da je krvni pritisak pao tokom lečenja parodontitisa. Krvni pritisak je takođe opao kod pacijenata lečenih od bolesti desni koji nisu imali hipertenziju. Ali da li je lečenje parodontitisa zaista uzrok pada krvnog pritiska, nije sigurno, rekao je dr Dajuto, jer studija nije dokazala uzročno-posledičnu vezu.

“Loša higijena dovodi do nakupljanje bakterija oko zuba prouzrokuje krvarenje desni i bolest, ali takođe može povećati upalu tela i prouzrokovati oštec´enje krvnih sudova”, rekao je dr Dajuto.

Kada se desni zaraze, bolest se može proširiti i na druge delove tela prouzrokujući sistemsku upalu, koja može naštetiti krvi, konstatovali su istraživači.

Neke osobe mogu biti genetski predisponirane i to bi trebalo uzeti u obzir kao i druge faktore rizika kao što su pušenje i gojaznost.

“Svaki stomatolog treba da obavesti svoje pacijente o potencijalnoj vezi i riziku od razvoja visokog krvnog pritiska. Buduće istraživanje trebalo bi da sagleda efekte lečenja bolesti desni na krvni pritisak”, rekao je dr Dajuto.

Sve veći broj dokaza pokazuje povezanost između parodontitisa i hipertenzije, zajedno sa otvrdnjavanjem arterija, rekao je dr Greg Fonarov, profesor kardiologije na Kalifornijskom Univerzitetu u Los Anđelesu.

Više od 50 studija pokazalo je da je parodontitis povezan sa povećanim rizikom za srčane bolesti i povezanošću između gubitka zuba i moždanog udara, kardiovaskularne smrti i smrti zbog bilo kojeg uzroka, rekao je.

“Međutim, ostaje nejasno da li je bolest desni marker ili posrednik. Ako su uzročne, ove asocijacije bi bile od velikog značaja zbog potencijala da sprečavanje ili lečenje parodontalne bolesti može da smanji nivo krvnog pritiska, kao i da smanji rizik od većih štetnih kardiovaskularnih bolesti”, rekao je doktor.

Izveštaj je objavljen 24. septembra u časopisu “Cardiovascular Research”.