Koronavirus u Srbiji: Kako će povratak đaka u klupe uticati na epidemiološku situaciju, EU priznala kovid sertifikate iz Srbije…

0
Foto: Igor Pavićević

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano je 15.764 osoba, od kojih je pozitivno 3.487 dok je, nažalost, 57 osoba preminulo.

Na respiratorima je 266 pacijenta.

Podsetimo, juče je od ukupno 14.699 testiranih, njih 3.484 je bilo pozitivno, dok je nažalost 59 osoba preminulo. Na respiratorima je bilo 274 pacijenata.

***

Postepeno se smanjuje broj novoobolelih. Lekari iz kovid sistema navode da se situacija menja nabolje i da se beleži više otpusta nego prijema, a u pojedinim kovid ambulantama broj prvih pregleda smanjen je za trećinu.

Primera radi, u kovid bolnici u Batajnici imaju više otpusta nego prijema, a u КBC Zemun su zbrinjavali 180 pacijenata dnevno, a poslednjih dana za trećinu manje.

Nadležni poručuju da je uvođenje kovid propusnica dalo efekta, a beleži se i veći broj vakcinisanih prvom dozom.

U Srbiju bi uskoro mogla da stigne i vakcina “sputnjik lajt”. Rusko ministarstvo industrije i trgovine očekuje da će u Srbiji uskoro biti registrovana ruska vakcina “sputnjik lajt”, saopštio je novinarima ministar Denis Manturov.

Кako je naveo Manturov, Rusija je sprovela dve trećine ugovora za snabdevanje Srbije vakcinom “sputnjik V” i isporučila je zemlji dva miliona doza, prenosi agencija Tas.

Učenici osnovnih i srednjih škola vraćaju se nastavi posle jesenjeg raspusta koji je trajao od 8. do 12. novembra.

Odluku o produžetku jesenjeg raspusta doneo je Кrizni štab, 4. novembra, zbog povećanog broja dece u školskom uzrastu zaraženih koronavirusom.

Evropa je i dalje žarište pandemije sa dva miliona novoobolelih samo prošle nedelje.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je države sa sve većim brojem zaraženih da ne zakasne sa pooštravanjem zaštitnih mera.

Završava se jesenji raspust, đaci od danas na nastavi

Učenici osnovnih i srednjih škola od danas se vraćaju nastavi posle jesenjeg raspusta koji je trajao od 8. do 12. novembra.

Odluku o produžetku jesenjeg raspusta doneo je Кrizni štab, 4. novembra, zbog povećanog broja dece u školskom uzrastu zaraženih virusom kovid-19.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prošle nedelje je saopštilo da će se od 15. novembra kombinovani model nastave primenjivati u srednjim školama u tri lokalne samouprave.

Neposredna i onlajn nastava sprovodiće se za srednjoškolce u Beogradu, Nišu i Velikom Gradištu, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu.