“Ustavni sud neka odluči o obaveznoj vakcinaciji u javnoj upravi…”

0
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

(Beta) – Slovenački premijer Janez Janša pozvao je danas ustavni sud da donese konačnu odluku o tome da li se može primeniti odluka vlade da u državnoj upravi mogu da rade samo oni koji su vakcinisani protiv kovida-19 ili koji su preležali bolest.

Vlada je tu odluku donela sredinom septembra, ali se ne primenjuje jer ju je, po žalbi sindikata državne uprave da nije u skladu sa ustavom, privremeno suspendovao Ustavni sud do svoje konačne odluke.”Sličnu je odluku donelo više vlada u Evropi, u državama gde je epidemiološka situacija bolja nego u Sloveniji. Vlada sada ne zna da li da postupi kao drugi koji su uspešniji u borbi s epidemijom od nas ili da se pomiri sa situacijom, pa ma kakva ona bila”, rekao je Janša u parlamentu, na pitanje poslanice svoje stranke o tome kako će vlada suzbiti širenje epidemije, prenela je Hina. 

Slovenački premijer je upozorio je da je ovih dana Austrija donela vrlo drastične mere koje se primenjuju prema nevakcinisanima.

Janša je odluku ustavnog suda da privremeno suspenduje odluku o obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u javnoj upravi, koja je trebalo postepeno da se proširiti i na druge delove stanovništva, već ranije komentarisao na Tviteru, kada je naveo da će ustavne sudije koji su tako odlučili “biti suodgovorni” za povećan broj zaraženih i smrtnih slučajeva.

On je kritikovao i obrazloženje vrhovnog suda po kome pravilo o obaveznom nošenju maski u zatvorenim prostorima nije doneto na temelju pravog zakonskog akta nego običnim vladinim dekretom.