Evropska komisija: Kovid sertifikat Srbije važi i u Evropskoj uniji

0
Foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska komisija objavila je da je danas usvojila odluku kojom se priznaju kovid sertifikati izdati u Srbiji i kojom oni postaju ekvivalent EU Digitalnom kovid sertifikatu.

”Ova odluka stupiće na snagu 16. novembra”, najavljeno je u Komisiji.

U EK navode da će Srbija sada biti povezana sa EU sistemom digitalnih kovid sertifikata i da će njeni sertifikati biti priznati pod isitim uslovima kao i oni izdati u članicama EU.

”Komisija je izvršila tehnička ispitivanja koja su pokazala da su sertifikati o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv Kovid-19 koje izdaje Republika Srbija u skladu sa sistemom „Digitalni zeleni sertifikat“ i da je omogućena verifikacija autentičnosti, validnosti i integriteta sertifikata. Komisija je takođe potvrdila da sertifikati o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv Kovid-19 koje izdaje Republika Srbija u skladu sa sistemom „Digitalni zeleni sertifikat” sadrže potrebne podatke”, navodi se u odluci EU.

Istovremeno, Srbija je prihvatila EU kovid sertifikat za putovanje iz EU u našu zemlju.

U Briselu naglašavaju da je ovo još jedan dokaz nastavka napora u cilju jačanja poverenja putnika i bezbednog putovanja unutra i van EU.

Odluka o priznavanju kovid sertifikata od strane EU do sada je usvojena za 49 zemalja, od čega su 22 van EU.

Uz Srbiju, iz regiona Zapadnog Balkana EU priznaje i sertifikate izdate u Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji, najavio je da će EU danas usvojiti odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji.

„To znači da će putovanja biti lakša za njihove građane”, kaže Varheji, preneli su mediji.

Digitalni kovid sertifikati Srbije o vakcinaciji, testiranju ili preležanom kovidu postaće tako ekvivalent EU zelenim kovid setrifikatima kojima se omogućava slobodno putovanje u i unutar EU.