(INFOGRAFIKA) Koronavirus: Najviše zaraženih u Srbiji od početka trećeg talasa, konfuzija oko maski, negativni rekordi u regionu i Evropi

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 7.429 osoba, njih 265 bilo je pozitivno, dok su preminule dve osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalaze 23 pacijenta.

Podsetimo, juče smo imali 203 novozaražene osobe od 6.504 testiranih za 24 časa, a dve osobe su preminule. Na respiratoru su juče bile 22 osobe, a zvaničan broj hsopitalizovnaih, objavljen na sajtu Covid 19, iznosio je 359.

Već tri dana imamo više od 200 nozaraženih dnevno. U ponedeljak smo imali 67 novih slučajeva zaraze, u utorak smo zabeležili skok na 152, u sredu na čak 245, a juče 203.

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 zasedao je danas zbog povećanja broja zaraženih koji je poslednja dva dana premašio 200.

Posle sednice Kriznog štaba, članica tog tela i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je mera nošenja maski na otvorenom – obavezujuća.

“Maske treba da nosimo svi stalno, uključujući i otvoren prostor. To je mera koja je efikasna i treba da je se pridržavamo. Ta mera je obavezujuća”, rekla je Kisić Tepavčević.

Počele su spekulacije da bi mogle da se uvedu i novčane kazne za nenošenje maski.

Međutim, iz Kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić stiglo je pojašnjenje mera Kriznog štaba – obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru, a preporuka je da ih građani nose i na otvorenom.

Dr Kisić Tepavčević je kasnije pojasnila da nije obavezno nošenje maske na otvorenom, ali da jeste preporuka struke, da bi na današnjoj konferenciji za štampu došlo do toga da bi maske trebalo nositi i na otvorenom ako nema mogućnosti za fizičku distancu.

“Takođe, apsolutno je stručna preporuka je da se i na otvorenom nose maske. Nisu nam potrebne zakonske odredbe, već je bitno da sačuvamo zdravlje građana. Maske bi trebalo nositi i na otvorenom prostoru, pogotovo u pešačkim zonama, gde je velika frekvencija ljudi”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je napomenula da su mnoge zemlje uvele obavezno nošenje maski i na otvorenom i da je ta mera dala efekte.

Procene su da 60 odsto populacije nosi maske u ovom trenutku, rekla je dr Kisić Tepavčević.

“Maske su obavezne u svim zatvorenim prostorijama i na otvorenom ako čekate na redu i ne možete da držite distancu od druge osobe veću od dva metra”, ponovo je danas morala da pojasni Darija Kisić Tepavčević.

Dr Kisić objasnila kad se zabranjuje kretanje na ulicama: “Pratimo popunjenost bolnica…”

Epidemiolog dr Kisić Tepavčević je objasnila u kom trenutku bi došlo do zabrane kretanja.

“Imajući u vidu da je epidemiološka situacija još uvek stabilna, nismo razmatrali neku od mera ograničenja kretanja poput karantina, u ovom trenutku. Ono što uvek pratimo jeste popunjenost naših zdravstvenih kapaciteta”

“Prioritet je da odmah pružimo zdravstvenu uslugu svakom pacijentu. Zato nam je primarni cilj da sve bolnice što duže održimo van kovid sistema”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da je izvesno da ćemo duže vreme živeti sa koronavirusom, ali da veruje kako uz poštovanje postojećih mera neće biti potrebe za strožijim merama.

“Arena je već u pripremi za kovid sistem, ali nam u ovom treutku nije potrebna”, rekla je ona.

Ona je rekla da su uslužni objekti dužni su da imaju odgovorno lice za spovođenje mera unutar objekta.

Dr Kisić Tepavčević je istakla da je kontrola granica jedna od mera o koju Krizni štab svakodnevno razmatra

“Vidimo šta se dešava u regionu, vrlo je moguće da se i nama dogodi slična epidemiološka situacija. Svaki novi dan imamo više od 200 novozaraženih”, rekla je Kisić i navela da je moguća još rigoroznija kontrola sprovođenja epidemioloških mera.

Dr Gligić: Prognoze su takve da ne smem da ih izgovorim, rekla sam još na početku…

Da bismo upoznali koronavirus sa svih strana biće potrebno nekoliko godina, ali izvesno je da ga nećemo iskoreniti, rekla je virusolog Ana Gligić za RTS.

Ona je rekla da kad su je na prvom intervjuu pitali šta mislim o koroni i koliko će trajati, da je odgovorila da ima neke informacije iz literature da su prognoze grozne, ali da ne sme da ih izgovori.

Tačno je tako bilo kao što su predviđali, istakla je Gligić.

“Ili ćemo se prokužiti gore-dole, a svaki put je stanovništvo sve više prokuženo ili ćemo uzeti vakcinu. Nekoliko vakcina je već u završnim fazama. Nama ostaje da pustimo da budemo inficirani prirodnim putem ili da primimo vakcinu. Naravno, da država nema računa da pusti da se mi prokužavamo nego treba da se vakcinišemo i zaštitimo. Vakcine o kojima se do sada pričalo imaju zadatak da zaustave epidemiju i pandemiju. Napravljene su na specifičan, ne klasičan način. Cilj je zaustaviti epidemiju, pa onda praviti klasičnu vakcinu pošto se korone nećemo rešiti. Korona ima puno, oni su radi lakšeg izučavanja podeljeni u četiri roda, prema tome korona nas okružuje, ima je u domaćim životinjama, sve životinje imaju svoju koronu. Ova korona je nastala skokom vrste iz prirode i došla na neprirodne ćelije, a to je čovek. Postala je patogena i prenosiva”, objasnila je ona.

Na pitanje da li bi vakcina napravljena od samog virusa obezbeđivala doživotni imunitet, Gligić je odgovorila potvrdno, ističući da su Rusi napravili još dve vakcine.l

“Jedna je napravljena u Kolcovu, institutu u Sibiru, koja je atenuirana, a to znači da je napravljena od onog virusa protiv koga se borimo, ali ga u laboratoriji pod oređenim uslovima prisilimo da oslabi i na taj način dobijemo atenuiranu, živu vakcinu. Za takvu vakcinu potrebna su opsežna istraživanja na humanoj populaciji, prvo na životinjama”, rekla je Gligić.

Gligić je istakla da ju je ovaj virus iznenadio sa dugim trajanjem u odnosu na iskustva koje ima sa ovakvim vrstama virusa.

“Očekivala sam da će mnogo pre biti završena ova epidemija. Međutim, gledajući u rezultate koje smo publikovali sa drugim sličnim virusima, videla sam da je i sa drugima to trajalo duže nego što sam ja predviđala. Ovaj virus je jedna velika nepoznanica sa mnogo osobina koje su neuobičajne za virus. I to je dovelo do toga da se pojavio u epidemijskoj i pandemijskoj formi”, rekla je ona.

Objasnila je da se virus pokazao veoma nezgodan po načinu prenošenja.

“Nismo znali način prenošenja, njegovo ponašanje u spoljašnjoj sredini. Sad je poznato da postoje svi načini prenošenja, osim što ne znamo da li postoji alimentarni put prenošenja, a to znači da ga uzememo sa hranom. To je razlog zašto imamo tako veliki broj slučajeva. Rezultat njegove kontagioznosti je veliki broj slučajeva i neprestano vraćanje i pojavljivanje velikih pikova ove epidemije”, zaključila je Ana Gligić.

REGION

1.131 novi slučaj zaraze u Hrvatskoj: Neslavni rekordi treći dan zaredom…

U Hrvatskoj je, u poslednja 24 sata, potvrđen 1.131 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Ovo je treći dan zaredom da Hrvatska obara rekorde. U sredu je zabeležila 748, a u juče 793 nova slučaja.

“Probili smo sve brojke koje smo imali”: 621 novi, rekordni broj slučaja koronavirusa u BiH

U poslednja 24 časa u Bosni i Hercegovini registrovan je 621 novi slučaj zaraze koronavirusom od testiranih 2.475 uzoraka, što je najveći broj od početka pandemije.

Preminulo je osam osoba, šest u Federaciji BiH i dve u Republici Srpskoj.

U Federaciji BiH je testirano 1.759 laboratorijskih uzoraka, od kojih je 371 pozitivan na koronavirus.

U poslednja 24 časa registrovane su 242 novozaražene osobe u Republici Srpskoj od testiranih 716 laboratoriskih uzoraka.

“Oboren je rekord. Očito da svi pozivi nisu urodili plodom, naročito prema pojedincima i institucijama koji i dalje smatraju da nije potrebno da poštuju mere. Probili smo sve brojke koje smo imali”, izjavio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Dodao je da će, ako nastavi da raste broj obolelih, brzo biti popunjeni svi zdravstveni kapaciteti.

“Uputićemo dopis lokalnim kriznim štabovima. Moraju biti svesni svojih odgovornosti, biti podrška službama”, istakao je on.

“Dramatično širenje virusa u Sloveniji, bolnice prepune…”

Tempo širenja koronavirusa u Sloveniji je dramatičan, a bolnički sistem mogao bi da se uruši ako se epidemiološka kriva ne poravna u roku od dve nedelje jer su jedinice za intenzivnu negu prenatrpane, upozorila je danas slovenačka vlada.

“Brojevi su grozni i radimo u veoma teškim okolnostima”, rekao je Tomaz Vovko, specijalista infektologije i intenzivne nege na jedinici intenzivne nege Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Ljubljani, prenela je Hina.

U normalnim okolnostima, jedan lekar na “jedinici intenzivne nege” brine o 1,7 pacijenata, a sada je taj odnos jedan prema pet, rekao je Vovko, naglasivši da tamošnjim lekarima i medicinskim sestrama ponestaje energije.

“Svi naši kreveti su puni, kapaciteti svakog sistema su ograničeni, tako da će kvalitet nege pasti”, upozorio je Vovko, pozivajući stanovnike da se pridržavaju epidemioloških mera, posebno nošenja maski.

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena 834 nova slučaja infekcije koronavirusom, gotovo stotinu više nego dan ranije kada ih je bilo 745, a četiri osobe su preminule, saopštila je danas slovenačka vlada.

Vladin portparol Jelko Kacin posebno je naglasio da je u poslednja 24 sata čak 16,1 odsto testiranih nalaza bilo pozitivno.

“To je najveći procenat do sada. Situacija je dramatična i teška, ali ne takva da ne bi mogla biti još teža”, rekao je on.

Kacin je potvrdio da su još dve statističke provincije blizu da postanu “crvene”, pa bi i u njima bilo zabranjeno kretanje van matične regije.

Upozoravajući na dramatičnu situaciju i potrebu da svi pokažu solidarnost i striktno se pridržavaju usvojenih mera, Kacin je upozorio da bi Vlada u suprotnom mogla da uvede “zaključavanje” opština, odnosno da će ponovo proglasiti epidemiju za celu zemlju. 

EVROPA I SVET: REKORDNI BROJEVI U ŠEST DRŽAVA, KORONA U KINESKOJ BOLNICI

Češka

U Češkoj je za dan zaražena još 9.721 osoba virusom korona, preminula su 24 pacijenta sa COVID-19 i broj preminulih u zemlji od 10,7 miliona stanovnika porastao je na 1.230 od početka pandemije, objavilo je noćas češko Ministarstvo zdravlja.

U Pragu i u Brnu vojska počinje da razmešta poljske bolnice u halama sajmišta a ministar zdravlja Roman Primula dogovorio se sa direktorima čeških bolnica da počnu da smanjuju operacije i preglede koji nisu akutno nužni kako bi se obezbedilo još oko 5.000 ležajeva za hospitalizovane sa COVID-19.

Problem po ocenama stručnjaka neće biti u broju samih ležajeva nego u medicinskom osoblju, tako da su pozvani, kao i proletos kada su se dobrovoljno javljali sami studenti medicine da pomognu u bolnicama.

Nemačka

U Nemačkoj je i danas, drugi dan zaredom, zabeležen rekordan dnevni broj novozaraženih, 7.334, saopštio je Institut Robert Koh, dok su preminule 24 osobe.

To je i prvi put od početka epidemije da je broj novih slučajeva u jednom danu premašio 7.000.

U Nemačkoj je juče potvrđeno rekordnih 6.638 novih infekcija, a prethodni rekordni dnevni rekord od 6.294 novozaražena zabeležen je još 28. marta.

Bugarska

U Bugarskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 914 novih slučajeva koronavirusa, što je najviše novoobolelih u jednom danu od početka epidemije.

Time je premašen jučerašnji rekord, kada je dnevni broj novozaraženih prvi put prešao 800.

Od poslednjeg preseka testirane su 6.324 osobe, što znači da je pozitivno bilo 14,45 odsto testiranih, prenosi BTA.

U prethodnom danu preminulo je 15 osoba.

Rusija

U Rusiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 15.150 novih slučajeva koronavirusa, što je najviši dnevni bilans od početka epidemije, saopštio je Krizni štab te zemlje.

Od poslednjeg preseka zabeležena su 232 smrtna slučja, što je osmi put od početka epidemije da dnevni broj preminulih prelazi 200, prenosi Tass..

Ukupan broj zaraženih sada je 1.369.313, a preminule su 23.723 osobe.

Slovačka

U Slovačkoj je u poslednja 24 sata potvrđeno novih 2.075 slučajeva koronavirusa, što je najveći broj od početka pandemije, saopštio je danas slovački Zdravstveni centar.

U istom periodu od posledica virusa nije preminula nijedna osoba, a testirano je najviše ljudi do sada – 14.010, prenosi Tasr.

Na bolničkom lečenju sa potvrđenim virusom COVID-19 nalazi se 424 osoba, od čega je 18 na intenzivnoj nezi, a 49 na respiratorima.

Poljska

Poljska je u petak zabeležila rekordna 132 smrtna slučaja povezana s koronavirusom kojim je zaraženo, prema podacima, 7.705 osoba u zadnja 24 sata, a vlada uvodi nove restrikcije, ali poručuje da pokušava da izbegne uvođenje karantina.

Vlada je apelovala na građane da putuju izvan zemlje samo ako je to nužno, nakon što je u četvrtak zabeleženo rekordnih 8.099 novozaraženih.

Vlasti su u četvrtak uvele nove restrikcije, uključujući zatvaranje svih teretana i bazena, dok je postavljeno ograničenje broja gostiju na svadbama, koje su u nekim regijama zabranjene.

Grčka

U severnom grčkom regionu Kozani, gde živi oko 150.000 ljudi, od danas su ponovo uvedene mere izolacije posle pojave desetina novih slučajeva zaraze koronavirusom u oktobru.

Izolacija će biti na snazi do 29. oktobra, saopštila je sinoć grčka Agencija za zdravlje.

“Maske su obavezne napolju i unutra na radnim mestima, sva okupljanja su zabranjena i svako kretanje van zone je zabranjeno”, navela je agencija.

Kina

Kineske vlasti saopštile su da su završile testiranje za koronavirus više od 10 miliona ljudi u severnom kineskom lučkom gradu Ćingdao posle izbijanja žarišta zaraze u bolnici, što je pripisano “neodgovarajućoj dezinfekciji”.

Kineske vlasti su navele da je ukupno 13 slučajeva zaraze koronavirusom pronađeno u gradu, ali nijedan novi slučaj od kada je počeo masovni program testiranja ranije ove nedelje.

Zdravstveni zvaničnici kažu da je klaster infekcija, što je predstavljalo prve slučajeve lokalnog prenošenja zaraze u Kini u poslednja dva meseca, izgleda povezan sa “neodgovarajućom dezinfekcijom” prostorije za snimanje u bolnici za plućne bolesti.