Kako je Pirot postao najbezbedniji grad i nema nijedan slučaj koronavirusa prethodnih dana

0
Foto: Profimedia

Pirot i okolni gradovi poslednjih mesec dana važe za najsigurnije u Srbiji kada je reč o epidemiji korona virusom, što je nedavno apostrofirao i dr Branislav Tiodorović.

Tako i prethodnih dana nema novih laboratorijski potvrđenih slučajeva virusa korona u Pirotskom okrugu, piše Danas.

Rezultati četiri poslednje uzorkovana brisa su negativni, poslednji su podaci Zavoda za javno zdravlje u Pirotu.

Juče je uzorkovano i poslato na analizu u nišku laboratoriju “Vatreno oko“ 15 briseva.

U izolaciji se u ovom trenutku nalazi sedam osoba, dok se na Grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leče dve osobe kod kojih ne postoji sumnja na kovid 19. S obzirom na to da se epidemiološka situacija u Srbiji pogoršala, neophodno je dosledno sprovođenje mera prevencije, apeluju ipak iz pirotskog Zavoda za javno zdravlje.

U nedavnoj izjavi medijima epidemiolog dr Branislav Tiodorović je rekao i da oni gradovi i varoši koji se trude ne treba da budu kažnjavani.

“Geografskom distribucijom broja pozitivnih videće se gde je žarište, pa ako bude trebalo, i pojedini delovi grada biće zatvoreni ili deo grada neće u potpunosti funkcionisati. Ne treba uvoditi policijski čas, već potpuno zatvoriti kafiće, restorane, a prodavnice za snabdevanje hranom, pumpe i apoteke treba ostaviti da rade. Zatvorićemo i bioskope, pozorišta, neće biti dozvoljene nikakve manifestacije, ni kulturne ni muzičke. Zašto bismo u Pirotu išta zatvarali kad taj grad za tri meseca ima ukupno osam slučajeva? Ne moraju svi da plaćaju ceh zbog neodgovornog ponašanja nekih”, istakao je Tiodorović.

Život u Pirotu se, čini se, odvija normalno, naravno uz sve mere opreza.

Rade škole i vrtići, a počeo je da radi bioskop Doma kulture, dok će predstava “Kako smo spremali gospođu ministarku“ Narodnog pozorišta Pirot upravo iz preventivnih razloga sa smanjenim brojem gledalaca u sali imati tri premijere.

Maske su, čini se, postale sastavni deo života mnogih žitelja ovog grada.

“Trudim se da poštujem sve mere, nosim masku u prodavnicama i uvek pri sebi imam sredstvo za dezinfekciju i to je realnost na koju moramo da se naviknemo svi”, kaže Piroćanac Dragan Jovanović. Marija Nikolić smatra da je neophodno da se svi pridržavaju preporučenih mera prevencije kako bi se suzbilo širenje virusa.

“Poštujem sve mere prevencije. Nažalost, mnogi iz moje najbliže okoline ne ponašaju se odgovorno, pa se bojim za zdravlje svoje majke i malog deteta. Ipak, mislim da nisu svi odgovorni i ne nose maske, a trebalo bi”, kaže Nikolićeva.

Ovi poslednji podaci ohrabruju, ali u isto vreme nema mesta opuštanju, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Epidemiološkinja u Zavodu i članica Gradskog štaba za vanredne situacije dr Radmila Zec je veoma obazriva oko podataka i aktuelne epidemiološke situacije.

“U septembru je bilo samo sedam potvrđenih osoba. U tom periodu možda je bilo i onih koji se nisu javljali ili išli na testiranje. Ne bih da se previše hvalimo da to ne pokvarimo, ali je poenta da se u većim firmama, javnim ustanovama i službama, školama i predškolskoj ustanovi u Pirotu, poštuju mere prevencije i otuda i smanjenje broja obolelih. Naglašavam, posebno je važno da se u većim preduzećima poštuju sve mere, da se njihovo sprovođenje kontroliše i da je veoma važno da nije bilo transmisije virusa u preduzećima i javnim službama, osim sporadičnih slučajeva zaraze pojedinih zaposlenih mimo kolektiva. Apelujemo i dalje da se izbegavaju proslave i broj osoba na njima smanji i da zaista svi moramo da vodimo računa o tome”, upozorava dr Zec.

Posle odluka Kriznog štaba da se zbog porasta broja zaraženih u Srbiji ograniči rad ugostiteljskih objekata do 23 sata, inspektori Odeljenja za komunalno stambene poslove Gradske uprave Pirot krenuli su u kontrolu primene ove odluke.

“Posle dva dana kontrole podaci sa terena govore da su Piroćanci odgovorni. Shodno odluci Kriznog štaba, ograničavanje radnog vremena odnosi se na sve klubove, restorane i kafiće na teritoriji grada, uključujući i objekte sa baštama. Od svih ugostiteljskih objekata u gradu kojih ima dosta, samo četiri prošlog petka nisu zatvorili lokal u 23 sata, što znači da se ova odluka Kriznog štaba poštuje. Nikakvih primedbi vlasnika ovih objekata kada su došli naši inspektori nije bilo. Pored toga, kontrolišemo nošenje maski u gradskom i prigradskom saobraćaju. Stalno apelujemo najpre na vozače u prevozu da moraju da nose maske, a onda i na putnike i za sada nema problema, kaže za Danas načelnik Odeljenja za urbanizam, stambeno”,komunalne i inspekcijske poslove Gradske uprave Pirot Bojan Pešić.