(Beta) – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da lekovi remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv bolesti kovid-19, prenosi danas Radio slobodna Evropa na svom portalu.

Studija o lekovima sprovedena je u više od 30 zemalja, na osnovu proučavanja efekata terapije na ukupni mortalitet, pokretanje ventilacije i trajanje boravka u bolnici kod hospitalizovanih pacijenata je pokazala da ovi lekovi imaju male ili nikakve rezultate u lečenju obolelih od kovid-19.

Remdesivir, lek koji je razvila američka farmaceutska kompanija „Gilead Sciences“, bio je jedan od najranijih tretmana u lečenju bolesti kovid-19.

Taj lek prvenstveno je namenjen lečenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo dejstvo pri lečenju ebole, ali u tom slučaju nije pokazao efikasnost.

Ovi rezultati treba da prođu dodatne stručne provere.

Nasumično ispitivanje ovih lekova sprovedeno je u 405 bolnica u 30 zemalja, a uključilo je 11.266 pacijenata.

Otprilike 2.750 ljudi dobilo je remdesivir, 954 hidroksiklorokin, 1.411 lopinavir, 651 interferon plus lopinavir, 1.412 samo interferon, a 4.088 nije dobilo nijedan od ispitivanih lekova.

Kompanija Gilead je izrazila zabrinutost, jer „podaci nisu detaljno analizirani“, te tvrdi da se zbog toga „ne može doneti nikakav objektivan zaključak o efikasnosti remdesivira“, prenosi Radio slobodna Evropa.

Ranije ovog meseca su podaci američke studije o remdesiviru kompanije Gilead pokazali da je lečenje ovim lekom smanjilo vreme oporavka pacijenata oboljelih od kovid-19 za pet dana u poredjenju s pacijentima koji su dobili placebo u ispitivanju u koje je bilo uključeno 1.062 pacijenata.

„Podaci (SZO-a) u nastajanju izgledaju nedosledni, jer su izvedeni iz više nasumičnih, manjih, kontroliranih studija objavljenih u recenziranim časopisima koji potvrdjuju kliničku korist od remdesivira“, rekao je Gilead za agenciju Rojters.

Korišćenje Remdesivira je 1. maja odobrila Uprava za hranu i lekove u SAD-u i od tada je ovaj lek dobio regulatorno odobrenje u nekoliko drugih zemalja.

https://www.nstore.rs/product/cedomir-antic-istorija-21-veka/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.