Još uvek se istražuju kontakti troje novoobelelih od korona virusa u Srbiji, kaže za Danas epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Predrag Kon.

U Srbiji su od sinoć, podsetimo, potvrđena još tri slučaja zaraženih korona virusom. Kako su mediji preneli reč je kineskom državljaninu koji je radi u Beogradu, kao i o dve srpske državljanke.

Svo troje su smešteni na Infektivnoj klinici u Beogradu i njihovo stanje je stabilino.

Epidemiolog Predrag Kon navodi za Danas da se trenutno prati stanje 20-ak osoba koje su bile u kontaktu sa novoobolelima od korona virusa.

„Za sada se radi od 20-ak ljudi čije stanje prate epidemiolozi koji odlučuju da li će se te osobe staviti pod zdravstveni nadzor ili kućni karantin“, kaže Kon, dodajući da je stanje novoobolelih stabilno, a da se u narednom periodu mogu očekivati novi slučajevi korona virusa.

Istovremeno, Vlada Srbije uvela je danas privremenu zabranu ulaska u našu zemlju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusom.

Kako je saopšteno, ova mera se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Odgovarajući na pitanje kakvi se efekti očekuju od odluke da se zabrani ulazak državljana iz pet zemalja, Kon kaže da je cilj da se uspori unošenje virusa.

„Jasno je da nam iz tih područja stižu osobe sa virusom. Efekte koje očekujemo jesu usporavanje unošenje virusa, smanjenje brzine prenošenje, dobijanje na vremenu i čekanje toplijeg vremena“, objašnjava Kon.

Devojke kod kojih je utvrđeno da su zaražene virusom korona rade u poslovnoj zgradi u centru Beograda, u Ulici kneza Mihaila – saznaju “Novosti”. Zaražene devojke su bile u kontaktu sa ženom iz inostranstva, tačnije iz Švajcarske. Ona je boravila u gostima u Beogradu, a kod nje je nedugo potom dokazano da je imala virus. Državljanke Srbije su izolovane u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbija.

U  slučaju državljana Kine, za koga je potvrđeno da je drugi slučaj u Srbiji obolelog od COVID-19, preduzete su sve mere kako bi osobe koje su radile sa njim bile zaštićene, a istovremeno sprečilo potencijalno širenje zaraznog virusa.

Prostorije firme u kojoj radi kineski državljanin su zatvorene, a svi zaposleni su poslati da rade od kuće. Identična mera, udaljavanje sa radnog mesta u kom je boravio zaraženi i rad od kuće, primenjena je u slučaju radnika kompanije koja se nalazi u istoj zgradi.

Kako “Novosti” saznaju, preventivne i dodatne mere preduzele su i firme čiji su zaposleni bili u kontaktu sa obolelim državljaninom Kine.

Kineski državljanin zaražen korona virusom je smešten na Infektivnoj klinici u Beogradu nije u teškom zdravstvenom stanju. On inače živi u Beogradu, radi u kineskoj firmi koja se bavi mobilnom telefonijom i juče je smešten na Infektivnu kliniku zbog upale pluća.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Komentar(1)

  1. Vanja
    12. marta 2020. 01:30

    Krajnje vreme je da političari ostave Dr.i epidemiologe na miru,jer oni najbolje znaju šta i kako treba da se uradi,a narod da sve to poštuje.Nije naivno i zato treba slušati doktore ,a političari neka bolje ćute,dovoljno su smešni,a situacija nije nimalo smešna.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.