Kolumna Veljka Lalića: Majstori, majstori…

Kako će da polemišu dvojica mesara, ako se ovako prepiru dvojica naših najvećih režisera? Bolje, sigurno!

4

Neko mi je odavno ispričao kako je bio u nekoj komisiji kada je dobio najjači CV koji je ikad video.

U njemu je samo pisalo – Goran Marković, filmovi: Specijalno vaspitanje, Nacionalna klasa, Majstori, majstori, Variola vera, Tajvanska kanasta, Već viđeno, Sabirni centar, Tito i ja…

I stvarno, šta još tu da pišeš? Ne ide.

I onda za takav CV zamenik gradonačelnika Beograda kaže da je „bednik“ koji je palmu video samo na moru?!

Trudim se da vizuelizujem zamenika gradonačelnika Njujorka kako bednikom koji je Oskara video na filmu naziva Orsona Velsa, Akiru Kurosavu, Alfreda Hičkoka, Stenlija Kjubrika, Sema Pekinpoa, Serđa Leonea, Kventina Tarantina, Kristofera Nolana, Dejvida Finčera… Zamislite, niko od njih nikada nije dobio Oskara. Bednici.

Ili onaj koji je napisao Bedne ljude – Dostojevski, pošto nije dobio Nobela kao ni Tolstoj, Džejms Džojs, Robert Frost, Štefan Cvajg…

Šta ćemo s Teslom koji treba da se preseli u onu zgradu iza spomenika Stefanu Nemanji?

Gde je tebi Nobel, Nikola?!

No, nije meni strašno kad profesora FDU vređa Goran Vesić, koliko mi je strašno kada ga vređa čovek koji se potpisuje sa: profesor Emir Kusturica.

Ako se tako vređaju dvojica najvećih režisera, kako će da se vređaju dvojica mesara? Bolje, sigurno!

Opšte je poznato da čovek poteže za uvredama kad ostane bez argumenata. A za ličnim diskvalifikacijama kada je prost.

Čemu smo onda prisustvovali prošle nedelje? Marković je Kusturicu pozvao da se odredi prema spomeniku Stefanu Nemanji, što bi bilo normalno i da Kusturica nije bio u žiriju. Ali je onda, u tom pismu, ubacio neko srpstvo.

Nije lako kad te dohvate američki mediji, ali ni na jednom jedinom mestu, uključujući komentare čitalaca, nisam video da Divca neko vređa na ličnoj osnovi. I to je ključ. Kako ti to uopšte padne na pamet?!

Kusturici, naravno, nije mnogo trebalo. Odgovorio je u svom stilu. Izvređao je Markovića smejući se njegovom talentu, filmićima, rekao mu da je ostao bez para (?!), da je izdajnik koga boli uvo za Kosovo. U polemici je izvalio glupost da se Lenonova skulptura zaista velikog ruskog vajara, nalazi u Njujorku, kao da bi to bilo šta dokazalo. Na kraju osvrnuo se i na Markovićev fizički izgled (?!), kao da je holivudski zavodnik.

No, onda se Marković, sve sa tim da ne želi da se spušta na uličarski nivo, spustio i ispod njega. Onako u prolazu pitao je Kusturicu šta je gradio njegov deda (?!), nazvavši ga otvoreno konvertitom!

Dakle, ovako pričaju čovek koji je snimio „Nacionalnu klasu“ i čovek koji je snimio „Oca na službenom putu“?

I onda se čudimo što se lekari prepucavaju oko toga da li krijemo mrtve!

Kuda ide ova zemlja ukoliko su nam takva najbolja deca? To kreće od toga da ne smete lekaru da date 2.000 evra za operaciju, jer ukoliko to primaju deca koja su u gimnazijama imala sve petice, šta rade ona iz mašinskih škola…

I meni tu ne smeta oštra polemika. Naprotiv. Prezirem političku korektnost. Ovih dana gledajući ponovo „Sopranose“ pitam se da li bi danas bilo moguće snimiti takvu seriju.

Pratim haos oko Montreza Harela koji je Luku Dončića u besu, posle psovke, nazvao „belim dečkom“.

I osećam se kao Luka koji je šmekerski rekao da ga to uopšte nije uvredilo. Harel je zagrlio Luku pred sledeću utakmicu i zamolio za oproštaj. Lepo.

Ali najbolji komentar dao je Šekil O’Nil, rekavši kako u teretani drugari mogu da se zezaju kako hoće, kao što se oni stalno zezaju, ali da ne može da shvati da bilo ko u napadu besa vidi nečiju boju kože ili nacionalnost.

Ej, Šekil O’Nil!

poslednjih dana, onako tužan zbog Sakramenta, čitam pasionirano šta rade Divcu.

Luka, pa Luka, kao da ga Dalas nije pokupio na petom mestu, kao da Janis nije bio petnaesti na draftu na kojem je prvi pik bio izvesni Entoni Benet. Kao da Nikola nije došao u NBA za vreme reklame za „Tako Bel“.

I sad je kao Divac zato što je iz Evrope morao da zna?! A nisu svi iz NBA koji redovno prate kako na našem sajtu izveštava Uroš Jovičić.

Nije lako kad te dohvate američki mediji, ali ni na jednom jedinom mestu, uključujući komentare čitalaca, nisam video da Divca neko vređa na ličnoj osnovi.

I to je ključ. Kako ti to uopšte padne na pamet?!

Zar to nije sociopatija? Zar Toni Soprano pasionirano ne voli samo decu i životinje, pošto za svakog iznad 20 misli da je odvratan koliko i on i da zaslužuje psovke, uvrede, batine, ili na kraju metak.

Ej, majstori, majstori…

4 KOMENTARA

  1. Господин Лалић је потпуно у праву.
    Само не знам зашто је одлучио да мењате, занатлије који часно зарађују за живот, искористи у овом тексту за поређење. Ниво на коме се ова полемика између два доказана професионалца водила пре приличи једном Жељку Митровићу, учесницима разних ријелити програма и плејади наших актуелних естрадних личности, политичара и квази-професионалаца, него било ком часном занатлији. Било би заиста лепо када би јавне личности почеле да се понашају на културан начимн, нарочито када изражавају неслагање и другачије мишљење.

    • Ja Kustu volim citavog zivota….Pase mi njegov temperament i impulsivne reakcije….Covek je vulkan za koji se nikada ne zna kada ce da proradi. U slicaju velikog gospodina Markovica, mozda je malo preterao, ali jbg….nije on to bas tako mislio.
      Samo me brine sto se ovakve ustve kao sto je Vesic kace za genije kao sto je Kusturica, pa daju sebi za pravo, bezobrazno se usudjuju da vredjaju ljude,umetnike kao sto je Goran Markovic! Propast totalna.

Comments are closed.