Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije ocenio je da je najavljena krivična prijava Aleksandra Bogdanovića, zbog humanitarnog koncerta održanog u Herceg Novom, svedočanstvo nerazumlja ministra kulture i to, kako je dodao, nije kultura, nego njeno poricanje i nekultura najgore vrste.

„To nije prvi put od njega i to je znak njegove neobrazovanosti, što je i dokaz njegov predlog da ikonu Bogorodice Filermose strpa u onu pećinu. Sve to pokazuje da je on zalutao u kulturu i postavlja se pitanje ko je takvog čoveka i postavio na to mesto“, rekao je mitropolit za hercegnovsku televiziju Novi.

Podsetimo, na manifestaciji “Trg od ćirilice” u Herceg Novom, a tokom koncerta “Za naše Kosovo i Metohiju” Georgiev je pevao “Tamo daleko” i “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”.

Povodom zastave na kocertu, koji je održan u okviru humanitarne manifestacije, koja je Bogdanoviću takođe sporna, mitropolit Amfilohije kaže da je to crkvena zastava, a trobojka je i zastava kralja Nikole Petrovića.

„Poricati trobojku, a predstavljati se za ministra Crne Gore ne spada u normalne stvari. Pesmu ‘Tamo daleko’ peva sva Evropa. Biti protiv te pesme u Crnoj Gori i to u ime Crne Gore, postavlja pitanje koja je to Crna Gora. To nije moja i Crna Gora Petrovića. To nije Crna Gora, to je Montenegro“, naveo je mitropolit. Kazao je da sve ono što se te večeri moglo čuti na Kanli kuli smeta toj družini koja je, kako je naveo, „pljunula na kralja Nikolu i odrekli su se onih grobova za oslobođenje Kosova i Metohije 1912. i 1913. godine“.

 „I veliko je pitanje dokle će ići to odricanje. To je sramna priča o odricanju od Kosova i Metohije i sreća je da je kralj Nikola predao ključeve Dečana tadašnjem mitropolitu, a potom i patrijarhu Gavrilu Dožiću“, rekao je Amfilohije i dodao da su „ključevi Metohije u Cetinjskom manastiru.

Oni, istakao je, koji se toga odriču, odriču se izvorne i prave Crne Gore.

„Oni mogu da rade šta hoće, ali Kosovo i Metohija ostaju sastavni deo Crne Gore, kao što je to bilo od vremena Vojislavljevića, Balšića, pa sve do Petrovića. Kosovo i Metohija je temelj Crne Gore. Oni koji se svega toga odiču bore se protiv, kako kažu, Velike Srbije, ali ustoličiju Veliku Albaniju“, dodao je mitropolit.

Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i pevača Vlada Georgieva.

Kako CP navodi, prijavu su podneli zbog krivičnih dela protiv ustavnoga uređenja i bezbednosti Crne Gore i krivičnoga dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, prenosi RTCG.

“Na koncertu su se istupima govornika, podržanih organizovanim klerofašističkim divljanjem mase huligana, vređali Crnogorci i Crna Gora i prizivala okupacija zemlje. Izvodile su se pesme “Tamo daleko” i “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”, koje su osobenom interpretacijom pevača Vlada Georgieva, menjanjem određenih reči, sugerisale da su delovi Crne Gore Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji”, poručuju iz CP.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.