Nikako da se naviknemo na stil i manir predsednika Vučića. Kada je neko redovno i često izložen javnosti, neminovno puknu brane i rastoče filteri, pa počne da govori i nešto što inače možda i ne bi. Malo je srpskih političara poput Jovana Ristića – kraljevskog i kneževskog regenta, premijera i šefa diplomatije – koji je govorio „polako“ u uverenju da bi istorija trebalo da „upamti“ svaku njegovu reč. Predsednik Vučić je 2018. samo na RTS-u nastupao ukupno gledano sedam dana i osam noći. Metafore se od tolikog rada prosto izližu.

Nije teza o 2022/2023. godini, kao o najtežoj od Drugog svetskog rata, usamljena. Takvih njegovih izjava ima na desetine. Ona se može uklopiti u najavu „da će groblja biti tesna“ za sve žrtve korone. Samohvalu da je uprkos Matiji Nenadoviću (koji je imao svega 28 godina kada je došao na čelo jedne srpske vlade) i još desetak premijera u tridesetim godinama, on sa 43 najmlađi premijer srpske istorije. Kao i opravdanje žrtava srpske građevinske ekspanzije, prema kome u SAD svakih 10 sekundi pogine jedan perač prozora – što znači da ih godišnje, ukoliko se u bastionu kapitalizma radi samo osam sati dnevno, pet dana u sedmici i odmara makar mesec dana, pogine oko 691.200. Brojem, za 50% više nego što je Amerikanaca stradalo u najvećem ratu u istoriji.

Vučić je nedavno ukazao na to da nas čeka najteža godina u našoj istoriji od 1944. do danas. Reč je dakle o 78 godina, koliko je prošlo od oslobođenja teritorije savremene Srbije od nacističkih okupatora. Zašto li je baš izabrao 1944. godinu? Kako god bilo, teritorija Srbije je tada oslobođena. Nije moglo biti teže nego prethodnih godina, osim ako ne uzmemo u obzir stradanje oko 70.000 stanovnika Srbije, koje je prouzrokovala revolucionarna pravda…

– Kako su svetske krize i ratovi uticali na Srbiju i Balkan

– Jesu li devedesete bile gore od Drugog svetskog rata

– Kako su živeli ustanici, a kako vojnici

– Ko su bili naši najgori političari i državnici

– Zašto predsednik Vučić pominje 1944.

Ceo tekst Čedomira Antića objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 26. maja

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom

Komentar(1)

  1. nesa151
    26. мај 2022. 18:03

    PITATE "ZASTO VUCIC SPOMINJE 1944"tu.PA EVO ODGOVORA ;Krenuli "saveznici" Amerikanci NA RUMUNSKO PLOESTE -PROMASILI GA a benzina sve manje -oni SVRATE IZNAD BEOGRADA I ISTRESU SVE BOMBE. Oni koji znaju i koji su to preziveli kAZU DA JE BILO GORE BOMBARDOVANJE od celokupnog NEMACKOG BOMBARDOVANJA 1941-44 !ETO zasto spominje !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.