Knežević: “Lideri DF-a neće biti u novoj vladi, URA i Demokrate da se dogovore”

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević rekao je da su tokom današnjeg sastanka sa Građanskim pokretom URA, predsedniku te stranke Dritanu Abazoviću saopštili da treba da dođe do dogovora unutar parlamentarne većine.

“Najozbiljniji subjekt smo zato što znamo šta želimo, a šta ne. Najzaslužniji smo za izbornu pobedu. Podneli smo najveću žrtvu da bi se formirala Krivokapićeva Vlada. Od starta krize smo nudili rešenja i pozivali na dogovor unutar parlamentarne većine. Nudili smo rekonstrukciju, novu vladu, vraćanje mandata, smenu Abazovića, skraćenje mandata, ali niko nije bio spreman za to. Saopštili smo Abazoviću da treba da dođe do dogovora unutar parlamentarne većine. Prekrajanje izborne volje značilo bi naše pravo da krenemo u organizaciju masovnih protesta”, rekao je Knežević na pres konferenciji, a prenose Vijesti.

Pozvao je GP URA i Demokrate da sednu za sto i dogovore se, podsetivši da je Abazović ranije danas, nakon sastanka, rekao da neke funkcionere Demokrata vidi u vladi.

“Mi nećemo prihvatiti bilo kakve manjinske podrške u kojima bi bio DPS. Ne možemo biti deo toga, jer smatramo da je Đukanović uz Krivokapića i Abazovića najodgovorniji za političku krizu”, istakao je Knežević.

Poručio je da lideri DF-a neće biti u novoj vladi, ali je neophodno da se u njoj nađu ljudi iz tog političkog saveza. Najavio je da će Mandić i on predstavljati klub DF-a na konsultacijama sa Đukanovićem.

“Reći ćemo mu da će biti ključni krivac ako dođe do prekrajanja izborne volje. Takođe, krivci će biti svi oni iz parlamentarne većine koji krenu u taj aranžman. DF će na to imati jasan i nedvosmislen vaninstitucionalni odgovor. Ne želimo da bez izbora dođemo na vlast. Ako ne bude dogovora, najpoštenije rešenje je tehnička vlada koja bi pripremila nove izbore”, smatra Knežević.

Đukanović će, kako je rekao, snositi odgovornost ukolilo bude “saučesnik ili organizator vanustavnog prekrajanja izborne volje.”