Manje je veće: Velika analiza buduće (manjinske) crnogorske vlade u novom Nedeljniku

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Dekompozicija doskorašnje parlamentarne većine u Crnoj Gori dovršena je odlukom o smjeni lidera Demokrata i predsjednika Skupštine Alekse Bečića. Za njegovu smjenu glasala je opozicija skupa sa poslanicima koalicije „Crno na bijelo“ predvođene građanskim pokretom URA Dritana Abazovića, potpredsjednikom vlade Zdravka Krivokapića kojoj je krajem prethodne sedmice izglasano nepovjerenje.

Inicijativu za obaranje vlade, podsjetimo, inicirala je URA, jedan od ključnih konstituenata dojučerašnje vlasti, a takav potez njen lider Dritan Abazović najavio je neposredno nakon što je od svih poslanika tražio podršku za manjinsku vladu skupa sa liderima manjinskih stranaka koje okupljaju Bošnjake/Muslimane i Albance u Crnoj Gori.

Koncept ekspertske vlade na kome je insistirala URA vjerovatno je bio jedini mogući način da se nakon obaranja DPS-a na avgustovskim izborima uvežu ideološki i programski raznorodne liste koje su do prethodne sedmice činile vlast. Taj koncept bio je i posljedica neskrivenog insistiranja međunarodne zajednice da desno orijentisani Demokratski front, brojčano najuticajniji konstituent dojučerašnje vlasti, ostane van izvršne vlasti.

CEO TEKST PETRA KOMNENIĆA, SPECIJALNO ZA NEDELJNIK IZ PODGORICE, ČITAJTE U NOVOM BROJU, koji je na svim kioscima od četvrtka, 10. februara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana novog Nedeljnika