Abazović: “Mislim da postoji ozbiljna većina za formiranje vlade, navijam da i DF bude deo tog procesa”

0
EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je nakon sastanka sa predstavnicima Demokratskog fronta da je stav DF-a da bi voleli da se konstituiše vlada u okviru parlamentarne većine, da ima ograničen rok, i da neka pitanja kao izbori budu tretirana kao prioritetna.

“S DF-om kao i uvek vrlo ugodan sastanak. Predstavili smo magistralni pravac i prioritete manjinske vlade. Oni su rekli da su to primili k znanju i da će se oglasiti. Naglasili su neke važne stavke, kao što je popis stanovništva koji bi trebalo da bude do kraja godine. U razgovorima učestvuje 70 od 81 poslanika”, rekao je Abazović, a prenose Vijesti.

Istakao je da je juče uputio poziv i lideru Demokrata Aleksi Bečiću, ali da se iz te partije nisu oglašavli.

“Još jednom ih pozivam da sednemo za sto. To ne znači da se moramo dogovoriti, ali upućujemo tu poruku. Ako odbijaju dijalog, to je njihov legitiman stav. Razgovaralo se sa svima isključujući DPS, ali nije problem ni da se s njima obavi razgovor. Ne bismo imali ništa protiv da ljudi poput Dragana Krapovića i Zdenke Popović budu ministri”, rekao je Abazović.

Očekuje da predsednik države Milo Đukanović održi konsultacije sa svima.

“Sve što se sad dešava je uzaludno gubljenje vremena. Očekujem da predsednik uradi to što pre. Mislim da postoji ozbiljna većina za formiranje vlade. Navijam da i DF bude deo tog procesa. Ne mogu da kažem da će to biti, ali volio bih”, rekao je on.

Mandić je pre dve noći rekao da ne želi da učestvuje u novoj vladi, ali da bi njegov politički savez trebalo.

Iz koalicije “Crno na bijelo”, koja je za izlazak iz političke krize u januaru predložila format manjinske vlade, tada su istakli da u takvoj vladi ne bi bilo mjesta za DF i Demokratsku partiju socijalista (DPS), ali da bi voleli da dobiju podršku svih političkih subjekata.