Kako ono beše, nema klimatskih promena: Polovina svih peščanih plaža mogla bi da nestane do kraja veka

0
Foto: Profimedia

Polovina svetskih peščanih plaža mogla bi da nestane do kraja veka zbog porasta nivoa mora i drugih posledica klimatskih promena. Najugroženije bi mogle da budu obale Australije, Kanade, Čilea, Meksika, Kine i SAD.

Mnoge plaže koje privlače turiste mogle bi da se pretvore u kamene i to s porastom nivoa mora, vremenskim promenama i zbog drugih faktora koji odnose pesak s peščanih plaža koje sada čine trećinu svih obala.

Procenjuje se da bi veliki delovi plaža u gusto naseljenim područjima mogli da nestanu.

“Turistička odredišta kojima su peščane plaže glavni turistički proizvod verovatno će biti suočene s teškim posledicama”, kaže okeanograf Mihalis Vosdukas iz zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije u italijanskoj Ispri i voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Nature Climate Change.

Osim što predstavljaju izvor prihoda, peščane obale igraju i ključnu ulogu u očuvanju sredine.

“Peščane plaže važna su staništa koja pružaju utočište velikom broju životinjskih vrsta. One uz to i štite obale od delovanja oluja, pa bi bez peščanih plaža drugi delovi sredine mogli da budu pogođeni delovanjem talasa i nadiranjem slane vode”, dodaje Vosdukas.

Porast nivoa mora ubrzao se proteklih decenija, a kao glavni uzrok izdvaja se termalna ekspanzija – širenje zagrejane vode i otapanje leda na kopnu poput lednika i ledenih ploča.

Naučnici su analizirali satelitske snimke koje pokazuju promene na obalama tokom protekle tri decenije i te su trendove primenjivali na dva moguća scenarija klimatskih promena, od kojih jedan uključuje umereni uticaj emisije staklenih gasova koji izazivaju klimatske promene, a drugi visok nivo emisije staklenih gasova, koji rezultuju snažnijim klimatskim promenama.

Naučnici su procenili da će do 2050. nastupiti gubitak od 13,6 do 15,2 odsto svih plaža, što odgovara gubitku peščanih plaža u dužini od 36.097 do 40.511 kilometara. Do 2100. procenjuju da će nestati 35,7 do 49,5 odsto plaža koje obuhvataju 95.061 do 131.745 kilometara obale.

Australija bi po takvim scenarijima mogla da izgubi najviše peščanih plaža – oko 14.849 kilometara plaža do 2100. što predstavlja polovinu njenih današnjih plaža.

Kanada bi mogla da bude druga po gubicima peščanih plaža s izgubljenih do 14.425 kilometara. Sledi Čile s gubitkom do 6.659 kilometara peščanih plaža, Meksiko (do 5.488 km), Kina (do 5.440 km), SAD (do 5.530 km), Rusija (do 4.762 km) i Argentina (do 3.739 km).