“Kada sam videla rezultate pacijenta, oblio me je hladan znoj…”: Šefica Hitne službe iz Vuhana otkrila kako je počela epidemija koronavirusa, ali su taj intervju pokušali da cenzurišu…

0
Profimedia

Doktorka iz Vuhana progovorila je nakon što je nekoliko njenih kolega preminulo od koronavirusa, kritikujući vlasti zbog suzbijanja ranih upozorenja o epidemiji u intervjuu koji su cenzori pokušali da izbrišu sa interneta.

U intervjuu kineskom časopisu “Renwu”, Ai Fen, nadležna za hitne slučajeve u centralnoj bolnici u Vuhanu, rekla je da je kažnjena pošto je upozorila svoje nadređene i ostale kolege o virusu sličnom SARS-u koji je primećen kod pacijenata u decembru, piše Gardijan.

Sada kada je virus odneo više od 3.000 života u Kini, uključujući i živote četvorice lekara u bolnici u kojoj ona radi, a jedan od njih je bio i Li Venliang, Ai Fen se pridružila ostalim kritičarima koji su rizikovali svoj posao, kao i mogućnost da budu pritvoreni, kako bi govorila o uslovima u Vuhanu.

“Da sam znala šta će se dogoditi, ne bih se bojala kazni. Je*eno bih razgovarala o tome s kim god i gde god”, rekla je ona u intervjuu.

U utorak, intervjuu Ai Fen objavljen je i brzo izbirsan sa interneta. List “Renwu” je uklonio članak, a Ai Fen se nije javljala na telefon. Korisnici interneta brzo su sačuvali intervju i objavili skrinšotove.

Nove verzije članka, u pokušaju da izbegnu cenzuru, proširile su se internetom ispisane pomoću emodžija, Morzeove azbuke, itd…

Kada je 30. decembra, nakon što je uočila nekoliko pacijenata sa simptomima sličnim gripu, ali i rezistentnim na uobičajene metode lečenja, Ai Fen je dobila labaratorijske rezultate jednog od njih u kom je pisalo: “SARS koronavirus”. Ai Fen kaže da ju je, pošto je to pročitala, oblio hladan znoj.

Ona je zaokružila reč SARS, napravila fotografiju i poslala je bivšem kolegi iz medicinske škole, sada lekaru u drugoj bolnici u Vuhanu. Do kraja dana, ta fotografije se proširila medicinskim krugovima u Vuhanu, a došla je i do Li Venlianga, i tako postala prvi dokaz o epidemiji.

Te noći, Ai je rekla da je od bolnice u kojoj radi dobila poruku u kojoj se kaže da informacije o misterioznoj bolesti ne bi smele da budu proizvoljno puštane da ne bi došlo do panike. Dva dana kasnije, kako je rekla u intervjuu, pozvao ju je šef disciplinske komisije i ukorio je zbog “širenja glasina” i “nanošenja štete stabilnosti”.

Osoblju je bilo zabranjeno da šalju poruke ili slike u vezi sa virusom, rekla je ona. Sve što je mogla da učini bilo je to da od kolega zahteva da nose zaštitnu odeću i maske – čak i ako su im zdravstvene vlasti rekle da to ne čine. Rekla je svom odeljenju da ispod lekarskih mantila nose zaštitne jakne.

“Gledali smo kako sve više i više pacijenata dolazi i kako se krug infekcije sve više i više širi”, rekla je ona i dodala da su viđali pacijente koji nisu imali nikave veze sa pijacom morske hrane za koju se veruje da je bila izvor zaraze prvih slučajeva.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Istovremeno su, ipak, kineski zvaničnici i dalje insistirali da se novi virus ne može širiti među ljudima, iako su dokazi upućivali na potpuno drugačiju sliku.

Konačno, kineski zvaničnici su 20. januara potvrdili da se koronavirus širi s osobe na osobu. U tom trenutku, broj pacijenata koji su stizali u bolnice u Vuhanu bio je veći od 1.500 na dan, što je tri puta više od proseka.

Ai Fen je opisala u intervjuu dramatične prizore iz tih dana koje nikada neće zaboraviti. Starijeg muškarca koji ćutke prima potvrdu o smrti svog tridesetdvogodišnjeg sina ili starijeg muškarca kojem je bilo toliko loše da nije mogao izaći iz automobila u bolnicu. Kada je Ai Fen stigla do njegovog auta, već je bio mrtav.

Tokom protekla dva meseca, Ai Fen je posmatrala kako je mnogo njenih kolega oboleva od koronavirusa. Četvero ih je umrlo. Jedan od njih bio je i Li Venliang čija je smrt izazvala talas besa i tuge među Kinezima koji ga smatraju herojem. Ai Fen je bila ta od koje je stigla fotografija zbog koje je Li upozorio javnost na novi koronavirus.

 “Ja nisam zviždačica. Ja sam ta koja je dala zviždaljku”, zaključila je Ai Fen za “Renwu”.