Istina o “Crnoj svadbi”, “katabazi” i vlaškoj magiji: Šta smo naučili o “balkanskom vuduu” iz hit-serije?

0
Fotografija: Firefly Promo

Serija “Crna svadba” postala je glavna tema kafanskih razgovora u Srbiji, ali i predmet diskusije na mnogim forumima i društvenim mrežama. Psihološki triler sa premisama, kako kaže reditelj Nemanja Ćipranić, svet je u kojem živimo, to jest strašna današnjica. Serija je pokrenula mnoga pitanja i omogućila gledaocima da zarone u mistični svet ne samo vlaških običaja i kulture.

U razgovoru za Nedeljnik, reditelj Nemanja Ćipranić i profesor Danijel Sinani, dekan Filozofskog fakulteta, ovog puta kao stručni konsultant kreatora serije, otkrivaju detalje o “Crnoj svadbi”, vlaškoj magiji i običajima stanovništva u istočnoj Srbiji, sujeverju, svim tajnama serije – i pravih obreda – koja je uzburkala srpske i vlaške duhove, ali i o porukama koje su kreatori serije želeli da metaforički prikažu.

“Običaji Vlaha istočne Srbije mogu da budu kompleksni ali se ne razlikuju značajno od običaja koje praktikuje srpsko stanovništvo – počevši od rekvizita koji se koriste, pa do iste ideacijske osnove koja stoji iza formalnih radnji. Moj osnovni utisak jeste da se radi o veoma bogatom, tradicionalnom kulturnom nasleđu koje je potrebno zaštititi od nestajanja”, kaže Sinani.

On objašnjava i šta je obred ’crna svadba’ i otkriva da li se ovaj obred primenjuje i danas u istočnoj Srbiji.

“Crna svadba je obred fiktivnog venčanja prerano umrlog mladića ili devojke za živu osobu koja dobrovoljno prihvata tu ulogu. Ovaj običaj ima osnovu u kultu mrtvih i zasniva se na nekoliko različitih verovanja. Jedno od njih je da osobe koje umru nastavljaju da žive na drugom svetu u godinama, stanju i statusu u kojem ih je smrt zatekla, a drugo je da se bračna veza sklopljena u životu nastavlja i u večnosti, nakon smrti…”

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je svim kioscima od četvrtka, 25. novembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs