Institut “Robert Koh”: Nevakcinisani čine čak 98,5 odsto žrtava korone

  0

  Nemački Institut „Robert Koh“ prvi put je objavio podatke koji ukazuju da masovna vakcinacija štiti i od novih varijanti korone. Do sada je u Nemačkoj potpuno vakcinisano blizu šezdeset odsto stanovništva, prenosi Dojče vele.

  Od početka februara, kada je vakcinacija u Nemačkoj uzela maha, u vezu sa koronom se dovodi smrt 335 osoba koje su bile potpuno vakcinisane. To je svega 1,5 odsto svih smrtnih slučajeva u vezi sa koronom, saopštio je u petak Institut „Robert Koh“. Ostalih 98,5 odsto smrtnih slučajeva pogodili su nevakcinisane.

  Istraživače posebno raduje što je u poslednjih šest meseci jedna jedina osoba mlađa od šezdeset godina umrla od korone, a da je bila vakcinisana.

  „Brojke nedvosmisleno potvrđuju da vakcine dobro štite – posebno od teškog protoka bolesti“, rekao je Karsten Valc, generalni sekretar Nemačkog društva za imunologiju, za magazin Špigel. To važi i kada je u pitanju delta soj virusa, iako se njime i vakcinisani lakše mogu zaraziti.

  U poslednjih mesec dana 15 odsto simptomatskih zaraza otpada na cepljene, dok je 85 odsto zaraženih sa simptomima nevakcinisano. Kod onih koji završe na bolničkom lečenju nevakcinisani čine oko 92 odsto, a na stanicama intenzivne nege i respiratorima čak 99,2 odsto od februara do danas.

  Institut „Robert Koh“ zvanično računa sa 58,5 odsto vakcinisanih u stanovništvu do sada. Nezvanično, ta brojka bi mogla da bude i viša zbog neurednog vođenja statistike ili mogućnosti da se neko vakcinisao u inostranstvu.