(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 2.000 zaraženih, Krizni štab sutra o novim merama, prijave za vakcinaciju od ponedeljka

0
Foto: Profimedia

Praznici su za nama, a naslov: Koronavirus u Srbiji, nije izgubio svoje mesto na naslovnim stranama, iako izjave i podaci deluju mnogo optimističnije.

Neka svako čitajući naš dnevni pregled vesti o koronavirusu u Srbiji sam proceni ima li razloga za optimizam.

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 10.564 osoba, od kojih je 1.795 pozitivno.

Potvrđeno je da su preminule 34 osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 201 pacijenat.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 16,99 odsto.

U Beogradu i dalje najviše novozaraženih, kriva opada u ostalim mestima: Korona virus po gradovima

Krizni štab sutra ponovo zaseda, prvi put u 2021. godini: “Nastava u školama, kontrola granica i mere za privredu teme sednice…”

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je posetila zdravstvene radnike Univerzitetske dečje klinike ”Tiršova” koji su primili vakcinu.

Ona je tom prilikom izjavila je da je do sada u Srbiji vakcinisano 9.300 ljudi, korisnika staračkih domova i zdravstvenih radnika. Najavila je da se planira ubrzavanje vakcinacije, kao da se stvaraju svi uslovi za masovnu imunizaciju.

Brnabić je istakla da će svi koji će želeti da se vakcinišu to i moći da urade. Najavila je i da sutra stižu dodatne doze od 18.525 dodatnih doza Fajzerove vakcine.

Ona je najavila da će sutra zasedati Krizni štab, u prepodnevnim časovima, i da će se raspravljati o “merama za ulazak u zemlju, školama i merama za privredu”.

“Sutra ćemo usvojiti nove mere ili doneti odluku o produženju akutelnih mera”, rekla je Brnabić, prenosi Blic.

Prijave za vakcinu od ponedeljka preko eUprave, od četvrtka telefonom…

Premijerka Brnabić je naglasila da će građani moći da odaberu opciju vakcinacije bilo kojom vakcinom ili da odaberu određenu vakcinu.

„Od sutra počinje prijava na sistem preko portala eUprava, gde će svi građani moći da iskažu želju da se vakcinišu, a od četvrtka ta prijava će biti moguća i putem telefona“, rekla je Brnabić.

„Ne postoji bojazan da će postojati građani koji će želeti da se vakcinišu a da neće biti vakcina za njih“, poručila je Brnabić i naglasila da će vakcina biti dovoljno za sve.

“Minimum je šest meseci, ali očekujem da imunitet od vakcine traje godinama…”

“Očekujem da će imunitet od vakcine protiv koronavirusa trajati bar nekoliko godina”, izjavio je imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković.

On je rekao danas nakon imunizacije zdravstvenih radnika u dečijoj univerzitetskoj klinici “Tiršova” da se još pouzdano ne zna koliko će trajati imunitet od vakcine, ali da on očekuje da će to biti nekoliko godina.

“Ne znamo koliko će trajati zaštita. Prema preliminarnim podacima zaštita će trajati više meseci, ako ne i godina. Minimum je šest meseci. Ja lično očekujem da će trajati mnogo duže od toga. Nekoliko godina najmanje”, rekao je dr Janković, a prenosi Blic.

Na pitanje da li vakcinu treba da prime i oni koji su preležali koronavirus, dr Janković je kratko rekao da treba i obrazložio svoje mišljenje.

“Zato što znamo da u retkim slučajevima osoba može da oboli ponovo. Naravno, potreban je razmak ne manji od mesec dana, poželjno je bar 2-3 meseca od ozdravljenja da ne bi vakcina bila tretirana od imunskog sistema kao deo infekcije, ali van toga nema nikakvog rizika. Pa čak i ako nema smiptoma i dijagnoza nije postavljena, nikakv rizik od vakcine ne postoji. Samo ta vakcina onda neće pomoći ni odmoći. Ali čim osoba ozdravi, ima smisla da primi vakcinu”, objasnio je Janković.

“Do kraja januara imaćemo dva miliona vakcina. Nadam se da ćemo do juna završiti vakcinaciju…”

Premijerka je zjavila danas da će Srbija do kraja januara imati dva miliona vakcina, različitih proizvođača, uključujući i količine koje su stigle krajem decembra.

“I sve tako do maja, juna, i nadam se da ćemo moći da završimo vakcinaciju. Ako to uspemo, bićemo jedna od prvih zemalja koja će to završtiti u Evropi”, rekla je Brnabić, prenosi portal Nova.rs.

Ponovila je da Srbija u ovom trenutku ima dogovor za osam miliona vakcina, različitih proizvođača, što je dovoljno za vakcinaciju četiri miliona ljudi, navodeći da su nadležni rano krenuli da pregovaraju.

Direktor Instituta Banjica: Oseća se smanjenje pritiska na zdravstveni sistem

Direktor Instituta “Banjica” Zoran Baščarević izjavio je danas da su 82 zaposlena u toj instituciji dobila vakcinu protiv koronavirusa i da veruje da će Banjica 1. februara početi ponovo da radi ortopediju i traumatologiju.

Baščarević je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da je juče započeta imunizacija i da se za vakcinu prijavilo 124 zaposlenih.

“Juče ih je 82 dobilo vakcinu. Svi su se osećali i osećaju se dobro, nismo imali neželjenih efekata. Planiramo da u sledećem koraku i ostali dobiju vakcinu i da nastavimo imunizaciju do kraja. ‘Banjica’ ima blizu 1.000 zaposlenih i verujem da ćemo u narednih desetak dana završiti imunizaciju onih koji to žele”, rekao je Baščarević.

Dodao je da je zaraženo 150 zdravstvenih radnika, da su neki preboleli, neki se još bore, ali to ne znači da su se vratili na posao.

Ipak, kako je istakao, “oseća se da pritisak na zdravstveni sistem popušta”.

Naveo je da su na Banjici sada hospitalizovana 94 pacijenta, a da je najveći broj pacijenata bio 167.

“Dobro je što naša intenzivna terapija koja se napunila za jedan dan je sada poluprazna, odnosno ima samo trećinu popunjenih kapaciteta. Imamo šest pacijenata, dva intubirana”, istakao je Baščarević i dodao da sa prvim snegom ima više trauma i oseća se nedostatak Banjice u zdravstvenom sistemu.

“Dok god postoji potreba da i pacijente zbrinjava i ‘Banjica’ ona će ostati u kovid sistemu. Čvrsto verujem da će Banjica 1. februara početi da radi i ortopediju i traumatologiju i sve. Ali, ne onim tempom kojim je inače i radila, nedostaju nam ljudi”, rekao je Baščarević.

Koliko dugo može da traje oporavak od korone i koje su posledice: “Depresija, zbunjenost, malaksalost su neki od simptoma koji se javljaju privremeno”

Vakcine

Nastavlja se vakcinacija protiv kovida 19 širom Srbije. Operativni plan za imunizaciju, koji je objavio institut “Batut”, predviđa tri faze koje bi obuhvatile 50 odsto stanovništva.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek potvrdio je da će Srbija uskoro imati tri vakcine na raspolaganju za imunizaciju stanovništva.

Očekuje se da sledeće nedelje stignu nove doze vakcine.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!