Nova studija: Koronavirus ne mora da prodre direktno u mozak da bi izazvao oštećenja

0

Novi koronavirus ne mora direktno da prodre u moždano tkivo da bi ga oštetio, pokazuje nova studija.

Naučnici su proučili mozak 19 pacijenata preminulih od kovid-19, fokusirajući se na tkivo regija za koje se veruje da su vrlo podložne prodoru virusa, prenosi Rojters.

Radi se o delu olfaktornog sistema, o mirisnom bulbusu (bulbus olfactorius) koji kontroliše čulo mirisa i moždanom stablu koje kontroliše disanje i rad srca.

Kod 14 pacijenata jedna ili obe regije sadržle su oštećene krvne sudove, neke su bile začepljene, neke ne.

Ta područja propuštanja bila su okružena upalno promenjenim tkivom, što je rezultat imunološkog odgovora organizma, utvrdili su naučnici.

Oni nisu pronašli dokaza o prisustvu samog virusa, napisali su u radu objavljenom u časopisu  „New England Journal of Medicine“.

„Bili smo posve iznenađeni“, rekao je koautor istraživanja dr Avindra Nat iz Nacionalnog instituta za neurološke bolesti i moždani udar.

Oštećenja koje je uočio njegov tim obično su bila povezana sa moždanim udarima i upalnim bolestima nervnog sistema, dodao je.

„Naši rezultati za sada ukazuju na to da oštećenje možda nije izazvano direktnim prodorom virusa SARS-CoV-2 u mozak“, kaže dr Nat.

„U budućnosti planiramo da proučimo kako kovid-19 oštećuje krvne sudove u mozgu i da li proizvodi neke kratkoročne i dugoročne simptome koje vidimo kod pacijenata“.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!