Koliko dugo može da traje oporavak od korone i koje su posledice: “Depresija, zbunjenost, malaksalost su neki od simptoma koji se javljaju privremeno”

0
Foto: Profimedia

Pulmolog Dragana Jovanović kaže da oporavak od kovida može da traje i do šest meseci. Doktorka je napomenula da se takvo stanje javlja uglavnom kod pacijenata koji su imali teži oblik bolesti i bili su hospitalizovani. Dugotrajni kovid, ukazuje ona, zahteva lekarski nadzor i redovnu kontrolu.

Doktorka Jovanović napominje da nije redak slučaj da kod pacijenata koji su imali težak oblika korone, rezultati analiza krvi mesecima odstupaju od uobičajenog, prenosi portal Nova.rs.

„Oni koji su imali teži oblik kovida i po nekoliko meseci mogu da osećaju otežano disanje, nedostatak vazduha da kašlju, osećaju malaksalost umor“, kaže doktorka Jovanović.

Neki od simptoma koji mogu da se jave nakon preležanog kovida su i depresivno ponašanje, pa i delimičan gubitak pamćenja. Takvi problemi javljaju se kod 15-20 odsto onih koji preleže kovid.

„Dešava se da su ljudi zbunjivi, da ne mogu da se sete neke reči. Dešava se i depresivno ponašanje, što nije klasična depresija. Ipak, to je sve privremeno“, kaže Jovanović.

Ona napominje da bi pacijenti, koji su imali teži oblik kovida, trebalo bi da idu kod lekara barem na dva meseca, a oni koji su bili intubirani i na mesec dana.

Preporuka za sve one koji osećaju posledice dugotrajnog kovida jeste da rade blage vežbe, do ivice zamaranja. Treba izbegavati ležanje na leđima i spavati na boku.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!