Kontroverze u vezi sa jučerašnjim „incidentom“, odnosno, „tvrdim prizemljenjem helikoptera koji je prevozio predsednika Irana Ebrahima Raisia„, kako je to prenela iranska državna televizija – okončane su današnjom vešću da je olupina pronađena i da su svi putnici poginuli.

Sve je počelo kada se Raisi, u pratnji delegacije, vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici Irana i Azerbejdžana.

Osim njega, u helikopteru su bili i iranski ministar spoljnih poslova Hosen Amir-Abdolahijan, guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati, šef obezbeđenja i tri člana posade.

Posle vesti da je predsednikova delegacija imala nezgodno prizemljenje, u blizini Jolfe, grada na granici sa Azerbejdžanom, usledile su i spekulacije i nagađanja da li su putnici dobro.

KAKO JE TEKLA POTRAGA

Pošto se prvobitno nije znalo gde se helikopter „prizemio“, iranski i azerbejdžanski zvaničnici pozvali su građane da ostanu mirni, da se ne brinu, obećali da će sprovesti detaljnu i efikasnu potragu i javno se pomolili za predsednika i njegovu pratnju.

„Iranski narod ne treba da brine. Nadamo se da će Alah vratiti predsednika i njegove pratioce u zagrljaj nacije“, rekao je vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei. 

Azerbejdžan, Irak i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) ponudili su svoju pomoć u potrazi za helikopterom, jer bi to, pre svega, „moglo da uštedi vreme i spasi zvaničnike ako su eventualno povređeni“.

„Molimo se za predsednika Ebrahima Raisija i delegaciju koja ga je pratila“, napisao je predsednik Azerbejdžana Iham Alijev na platformi X, i dodao da je ta „susedna, prijateljska i bratska zemlja spremna da pruži svaku vrstu podrške“.

Ministarstvo UAE je saopštilo da je spremno da pomogne u traženju helikoptera u kojem je bio iranski predsednik.

Iranski mediji su neprekidno izveštavali o toku intenzivne i višečasovne potrage za helikopterom. U akciju je bilo uključeno nekoliko desetina spasilačkih timova, pod punom opremom, uključujući pse i dronove.

Helikopterska nezgoda predsednika Irana: Državna TV tvrdi da je helikopter pronađen, humanitarna organizacija negira

Neimenovani zvaničnik Irana je u toku dana javio Rojtersu da se letelica „srušila dok je u magli prelazila preko planina“, i da su „životi predsednika i ministra spoljnih poslova, ugroženi“, međutim, zvaničnih informacija o njihovoj lokaciji i zdravstvenom stanju i dalje nema.

Posebna otežavajuća okolnost na njihovom putu do predsedničkog helikoptera, bili su loši vremenski uslovi.

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi je potvrdio da se nezgoda dogodila i dodao da je zbog „nezgodnog terena, ali i vremeniskih nepogoda, teško locirati helikopter“.

Iranska novinska agencija Fars pozvala je građane da se mole za život predsednika, a državna televizija emitovala je snimke na desetine vernika okupljenih u ​​hramu Imam Reza u gradu Mašhad, jednom od najsvetijih mesta šiitskog islama.

Kako su nesrećne vesti primljene

A onda je, rano ujutru, novinska agencija Mahr javila da je posle celonoćne potrage, helikopter pronađen, i da su iranski predsednik i ministar spoljnih poslova poginuli. Za Rojters je to potvtrdio i neimenovani iranski zvaničnik.

„Nema znakova života u helikopteru“, javila je državna televizija.

Vesti su postale zvanične u trenutku kada su spasilačke službe izvukle posmrtne ostatke iranskog predsednika Raisija i još osmoro putnika helikoptera.

Prema rečima šefa Crvenog polumeseca, Pirhoseina Kulivanda, pretraga je završena i u toku je transport njihovih tela u Tabriz, veliki grad na severozapadu Irana.

https://twitter.com/ShaykhSulaiman/status/1792437926443286903

Lideri gotovo svih bliskoistočnih zemalja uputili su saučešće Iranu i Azerbejdžanu.

Premijer Iraka objavio je na X-u, da izražava „iskreno saučešće iranskom vrhovnom vođi i njegovoj vladi, ali i solidarnost sa bratskim zvaničnicima u trenutku ove bolne tragedije“.

Nerendra Modi, indijski premijer, izjavio je ga je smrt Raisija šokirala, i napisao:

„Duboko ožalošćen i šokiran tragičnom smrću dr Sejeda Ebrahima Raisija, predsednika Islamske Republike Iran. Njegov doprinos jačanju bilateralnih odnosa Indije i Irana će uvek biti upamćen. Moje iskreno saučešće njegovoj porodici i narodu Irana. Indija stoji uz Iran u ovo vreme tuge“.

Reči saučešća stigle su i iz evropskih zemalja.

Visoki predstavnik Evropske unije, Đuzep Borelj, izrazio je „žaljenje i solidarnost sa iranskim narodom zbog smrti njihovog predsednika“.

Ispred iranske ambasade u Moskvi okupila se nekolicina građana koja je položila cveće.

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei, najavio je šest dana žalosti zbog smrti zvaničnika, i dodao da će prvi podpredsednik, Muhamed Mokhber, privremeno vršiti dužnost predsednika, preneo je Gardijan.

Iranski podpredsednik Muhamed Mokhber

Rojters piše da Iran ima rok od 50 dana da održi predsedničke izbore za Raisijevog naslednika.

„Mokhber će obavljati izvršnu vlast, ali je dužan da se sa šefovima zakonodavne i sudske vlasti dogovori o izboru novog predsednika, rekao je Ali Hamnei.

Iranski državni mediji preneli su da je Mokhber organizovao hitan sastanak vlade, i da je, povodom smrti predsednika, razgovarao i sa stranim zvaničnicima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.