Elektronske propusnice u Moskvi: “Naredne nedelje će biti teške…”

0
Foto: Beta - AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

Moskva je pokrenula danas sistem elektronskih propusnica kojima se jača kontrola izolacije u tom gradu, epicentru epidemije korona virusa u zemlji gde je preopterećen zdravstveni sistem.

Propusnica koja može da se dobije onlajn zahtevom na vebsajtu gradske vlade odnosi se na kretanje kolima ili javnim prevozom za odlazak na primer na posao, kod lekara ili u vikendicu.

Moskovljani i dalje mogu slobodno da se kreću peške, da idu u samoposlugu ili prošetaju psa. Medjutim gradske vlasti su upozorile da će, ukoliko bude potrebno, proširiti taj sistem i na kretanja pešaka.

Gradski službenici, vojnici, sudije, advokati, notari i novinari izuzeti su od tog sistema za svoje profesionalno kretanje.

Izdavanje dozvola počelo je danas i sistem će potpuno proraditi u sredu.

Meru je najavio u petak u televizijskom obraćanju gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, kada je najavio i prestanak rada takoreći svih preduzeća koja nisu neophodna.

Sobjanjin je rekao da se situacija pogoršala prošle nedelje uprkos prethodno uvedenim merama izolacije prema kojima je 75 odsto stanovništva bilo primorano da ostane u kući. On je rekao da očekuje da će naredne nedelje biti “teške”.

Njegova pomoćnica Anastasja Rakova rekla je da su moskovske medicinske službe na ivici pucanja u gradu od 12 miliona stanovnika.

Ruski predsednik Vladimir Putin je proglasio za celu Rusiju ceo mesec plaćenog odsustva u aprilu za zaposlene koji ne mogu više da obavljaju svoje profesionalne aktivnosti zbog mera izolacije

U Rusiji je prema zvaničnim podacima zabeleženo 15.770 slučajeva korona virusa i 130 umrlih.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus