Džek Dorsi napustio mesto izvršnog direktora Tvitera: Od “samo objavljujem svoj tvit” do “volim Tviter” – iscrpljenost, kritike i odloženi put u Afriku…

0
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Suosnivač Tvitera Džek Dorsi povukao se sa funkcije izvrpnog direktora kompanije, prenosi Gardijan.

Dorsija će, kako se navodi, zameniti glavni tehnološki direktor Parag Agraval.

Iznenađujući potez, piše Gardijan, okončao je Dorsijev mandat glavnog izvršnog direktora i Tvitera i Skvera, njegove kompanije za digitalnu naplatu, što je dovelo do toga da su ga investitori Eliot menadžment i milijarder Pol Singer pozvali da se povuče sa jedne od tih uloga. Tokom mandata, Dorsi je doživeo brojne kritike, a akcije Tvitera porasle su za 11 odsto nakon što je objavljena vest o povlačenju.

Dorsi je u svoj najnovijem tvitu napisao: “Volim tviter!”

Njegov prvi tvit, ujedno i prvi na svetu, objavljen je 2006. godine glasioje: “Samo objavljujem svoj tvit!”

Dorsi je osnovao Skver 2009. godine, nakon što je smenjen sa čelnog mesta na Tviteru. Izvršni direktor Tvitera postao je 2015. godine.

Investitori i pojedini članovi višeg osoblja doveli su u pitanje Dorsijev stil upravljanja i zabrinuti su da je previše iscrpljen zbog svojih uloga u obe kompanije. On je 2019. najavio planove da se preseli u Afriku na šest meseci, što je zabrinulo i zaposlene i investitore. Odustao je od plana nakon što je izbila pandemija koronavirusa.

Dorsi je takođe izazvao političku buru nakon odluke Tvitera da bivšem predsedniku Donaldu Trampu zabrani pristup platformi. Kasnije je taj potez branio kao „ispravnu odluku“.

Akcije koje ima u Tviteru i Skveru pomogli su Dorsiju da prikupi lično bogatstvo od preko 12 milijardi dolara, prema podacima Forbsa.

https://www.nstore.rs/product/crni-petak-pretplata-knjige/