Đoković protiv Australije: Novakov prvi protivnik – Kecmanović, “lažna uzbuna” premijera Australije, ministar koji “još razmišlja”

1
EPA-EFE/DIEGO FEDELE

Australijski mediji su najavili veliku mogućnost da ministar Aleks Hok danas donese konačnu odluku da li će ukinuti vizu Novaku Đokoviću. U takvoj atmosferi je protekao veći deo dana u Australiji, il veći deo noći ovde kod nas. Kasnije tokom turbulnetnog dana u kom se svakog trena očekivala odluka vlasti, stigla je poverljiva informacija da ministar ipak neće još uvek preseći.

Prema pojedinim izvorima, njegov kabinet se “u velikoj meri isključio iz komunikacije sa Vladom” kako bi se stekao utisak da ovom pitanju pristupaju potpuno nezavisno.

Obratio se javnosti i premijer Australije Skot Morison – a najava njegove vanredne konferencije za štampu potpalila je i teniske duhove, jer su mnogi očekivali da će tom prilikom da saopšti neku odluku o Đokoviću. Paralelno sa tim i baš zbog tofa, žrev za Australijen open, koji je bio zakazan za 5.00 sati po našem vremenu je odložen na neodređeno vreme. Kada su organizatori čuli da premijer neće da saopšti odluku, žreb je nastavljen u 6.15 (po našem vremenu).

Priča je daleko od gotove. A Đoković je dobio, na kraju, ime protivnika u prvom kolu – Miomira Kecmanovića.

8.00 Još jedna potvrda da nema odluke danas.

7.15 Australijski “The Age” objavio je informaciju iz izvora u federalnim vlastima da Aleks Hok ipak “neće večaras doneti odluku”

“Izvor sa federalnog nivoa mi je potvrdio da Hok još uvek razmatra slučaj i neće večeras donositi odluku”, piše novinar Entoni Galovej.

7.05 U normalnim okolnostima ovo bi bio sasvim običan tvit sa zvaničnog naloga AO. Ovako…

6.56 I Novak Đoković je dobio protivnika u prvom kolu. I to baš srpskog tenisera Miomira Kecmanovića. Jedan smajli za žreb – 🙂

6.54 Kako prenosi Gardijan, australijsko izdanje, Human Rights Watch je upravo objavio godišnji izveptaj u kom, ponovo, kritikuje Asutraliju zbog “ozbiljnih sluačjeva kršenja ljudskih prava”.

Izveštaj govori o zatvaranjima pripadnika Prvih nacija, putnim ograničenjima povezanim sa kovidom, odnosonu prema osobama posebnim potrebama i starijim građanima.

Prvi put, ovaj izveštaj naglašava klimatska pitanja, a još jednom kritikuje Australiju zbog odnosa prema tražiocima azila i izbeglicama, uključujući one koje drže u hotelskim “pritvorima” sa ograničenim pristupom sunčevoj svetslosti i svežem vazduhu. Gardijan podseća da je ova tema globalno stavljena u fokus zbog slučaja Novaka Đokovića.

6.44 Iako Morison nije komentarisao slučaj Novaka Đokovića direktno, na opšte pitanje da li osoba koja nije državljanin i koja nije vakcinisana može da ostane u Australiji, prenijer je rekao:

“Pojedinac treba da pokaže da je dvostruku vakcinisan ili da pruži prihvatljivi dokaz da ne može da se vakciniše iz medicinskih razloga, ta politika se nije promenila-. To je naša politika i očekujemo da bude implementirana kada dođe do takvih pitanja”.

6.33 Skot Morison na vanrednoj konferenciji za štampu nije saopštio odluku o Đokoviću. Potvrdio je, međutim, da ministar za imigraciju Alek Hok još uvek razmatra da li da ukine vizu Novaku Đokoviću.

Morison je rekoa da je to u nadležnosti ministra i da neće dalje komnetarisati.

Kako javljaju australijski mediji, očekivalo se da odluka bude saopštena na ovoj konferenciji.

EPA-EFE/JAMES ROSS

6.15 Nastavlja se žreb za Australijen open. Kako piše australisjki “The Age” organizatori turnira su odložili žreb nekoliko minuta pre nego što je bio zakazan (3 popodne po lokalnom vremenu) jer su mislili da će biti objavljena odluka o statusu vize Novaka Đokovića.

Kada su postali svesni da premijer Moriuson se u vanrednom obraćanju neće oglašavati o Novaku, odlučili su da se nastavi sa žrebom.

Đoković je nosilac broj jedan. Ako bude isključen sa turnira njegovo mesto će zauzeti neko od igrača sa “vajld kartom”.

5.45 Premijer Australije Skot Morison počeo je vanredno obraćanje australijskoj javnosti. Ne govori o Novaku.

Govori o novom talasu omikron virusa i da cilj državnih mera nije da se zaštiti svaki pojedinac da ne bude zaražen, jer je to “nije realistično, ni praktično”, nego da se popusti pritisak na bolnice. Govori o definiciji bliskog kontakta koja utiče na neke poslove u Australiji usled strogih ograničenja i obaveza karantina u slučaju bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Tek, australijski mediji, suprtono ranijim najavama, navode da se ne očekuje da će saopštiti odluku o Novaku Đokoviću.

5.30 Žreb za prvi ovogodišnji Grend slem turnir Australijan open trebalo je da počne u pet časova po srednjeevrpskom vremenu, ali je odložen bez preciznih rokova i obrazloženja.

Kako javlja SK, ova vest o odlaganju je saopštena novinarima u Melburnu. U prvom trenutku bio je pušten i lajv strim, ali je posle nekoliko minuta prekinut.

Postoji opravdanja sumnja da je razlog čekanje odluke o sudbini Novaka Đokovića koji je predviđen da bude prvi nosilac.

Na pitanje novinara zašto je žreb odložen, ljudi iz Teniske federacije Australije saopštili su da se očekuje da uskoro počne ceremonija.

Termin koji su naveli je 6.15.

5.00 U iščekivanju obraćanja premijera Skota Morisona, i drugi političari u Australiji su obilazili medije ili držali konferencije za štampu na kojoj su govorili o slučaju Đoković.

Premijer australijske države Viktorije Danijel Endrjuz, izjavio je jutros (po lokalnom vremenu – jutros) da o debaklu sa Novakom Đokovićem može samo da ponovi da je pitanje njegove vize isključiovu nadležnosti federalnih vlasti.

Ipak, tokom konferencije za štampu na kojoj je upitan o slučaju Novaka Đokovića u jednom trenutku je rekao: “Samo se vakciniši”.

“To sam uradio ja, to su uradila moja deca. To je uradilo 93 odsto pripadnika naše zajednice i svi smo morali da donesemo neke teške odluke da bi došli do tih brojeva”, rekao je premijer Viktorije.

Lider opozicije, lider laburista Entoni Albaneze pozvao je da se donese odluka o deportaciji Novaka Đokovića i oštro kritikovao vlast što je uopšte došlo do mogućnosti da on uđe u zemlju.

1 KOMENTAR

  1. Није баш најјасније из ког разлога се Аустралија ставила у улогу свепланетарног борца за достизање “благодети” резултата опште вакцинације, тек као (добар) домаћин било ког међународног догађаја, морала је да уведе изузећа. Како су тамошње власти објасниле, то ипак није због тога да би свако могао задржати своје право на избор, већ искључиво из разлога оправданости тог искључења од правила опште обавезе о вакцинацији при уласку. Значи, Аустралија није препознала кратки боравак, улаз ради спортског догађа, концерта, конгреса,.. исл., већ је унифицирала обавезу вакцинације за све који улазе, по било ком осонву ! И без оправданих разлога за изузеће, код уласка у Аустралију, чак и на пар дана, право избора је укинуто. Из расположивих објашњења, то је из тог разлога што је тамо нека влада позатварала грађане на неки дуги рок, па је становништво из тог разлога бесно, а уз то и лоботомизовано, и они сада мрзе сваког ко улази невакцинисан у земљу, поготово неко ко познат ! На све то се додаје предизборна атмосфера и добија се ситуација са грађанином Ђоковићем у екстрадиционом притвору. Како било, треба рећи да је суд ипак правилно решио тај приви проблем. Што се наставка приче тиче, свака нетачност у формулару за издавање визе је основ да се иста не изда, или поништи.

Comments are closed.