„Ispred zgrade Opštine Voždovac nalaze se spomenici Borba Sretena Stojanovića i Obnova LojzeDolinarapostavljeni 1949, koji predstavljaju izuzetne primere posleratne socrealističkeskulpture. Opština Voždovac pripremila je predlog da se ove skulpture sklone i umesto njih postave spomenici Milunki Savić, Vasi Čarapiću, Karađorđu i Stepi Stepanoviću. Zar novi spomenici moraju da se podižu na račun starih? Ako su preživeli 70 zima, da li će preživeti i jednog bahatog predsednika opštine?“

Ovo je jedan od proglasa koji kruži po mrežama. Na opštinskom sajtu bila je i postavljena anketa gde bi sve trebalo da bude abolirano voljom građana, ali je volja mnogih tih građana sapletena u startu. Okej, ne u samom startu već posle prvih rezultata koji su bili za status kvo. Onda je naprasno bilo onemogućeno da se glasa. Nešto nije bilo u redu kada kliknete i želite da učestvujete. Možda grešim, ali ja nisam mogao nekoliko dana da glasam sa raznih kompjutera, biće da su svi u kvaru. Ubrzo je stigao presek volje građana i glasio je da partizane treba da smene Vasa Čarapić i ostali.

Koliko gluposti osim već permanentne revizije. Čak su i zemlje sa mnogo represivnijim socijalizmom od našeg ostavile značajne eksponate iz socrealizma. Pa u Berlinu je jedna od glavnih turističkih atrakcija vožnja trabantom,kao i gomile „trabija“ u suvenirnicama. Jedan od zanimljivijih turističkih toponima u Beogradu je upravo Kuća cveća koju u hodočašćima posećuju i slovenački vlasnici „harli dejvidsona“.

Istovremeno, na RTS-u se završio odličan dokumentarni serijal „Put u budućnost“ autora Borisa Miljkovića. Serijal koji se bavio svežom istorijom umetnosti počeo je sa antifašističkim spomenicima, a završio se mogućim ishodištima savremene umetnosti. Bio je tu Miljkovićevintervju sa Marinom Abramović i čitav presek epohe sa sve grupom Lajbah. Pa i segment kada novinari prestižnih evropskih magazina dolaze u Beograd ne bi li napravili značajne tekstove o zanimljivoj umetnosti iz srednjeg socijalizma na Balkanu. Odličan serijal čoveka koji je osvetlio mnoge mladosti u saradnji sa svojim pajtašem Tuckom.

I slavni njujorški muzej MoMA posvetio je nedavno svoju izložbu eksponatima jugoslovenskog socijalizma u kojoj su pored značajnih arhitektonskih objekata bili izloženi i antifašistički spomenici. Da li su sve to ispratili „restauratori“ iz opštine Voždovac kojima poručujem da ću se iseliti ako se bude išta menjalo ispred zgrade u kojoj su se oženile razne generacije moje šire porodice, pa i ja.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.