Crna Gora preduzela je još drastičnije mere zbog novog koronavirusa – zabranjena su javna okupljanja, zatvorene luke za uplovljanje svih vrsta kruzera i jahti, obustavljena nastava u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, zatvoreni brojni granični prelazi i zabranjena putovanja u još četiri evropske države…

Sve zabrane, pišu Vijesti, na snazi su od juče, dok će zatvaranje škola, vrtića i fakulteta, biti od ponedeljka na period od najmanje 15 dana.

Ministarstvo zdravlja je naredilo privremenu zabranu okupljanja građana u zatvorenim i na otvorenim javnim mestima, javne priredbe, sportske, političke, verske, kulturno-umetničke, privatne skupove, obrede i manifestacije.

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da će do prestanka mera privremeno obustaviti održavanje litija četvrtom i nedeljom, “ali će se moliti Bogu iscelitelju svake bolesti i nemoći za zdravlje svih u Crnoj Gori i isceljenje obolelih u svetu”.

Zabranjeno je uplovljavanje svih kruzera i jahti u luke Bar, Budva, Kotor, Luku Kumbor – Portonovi, Tivat (Gat I i Gat II) i Zeleniku do 2. aprila, kao i sletanje i uzletanje avio-kompanije “Freebird Airline”.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Zabranjene su i posete pacijentima na bolničkom lečenju, u ustanovama dečje i socijalne zaštite, kao i onima lišenim slobode, (osim advokatima i sudskim veštacima po nalogu suda).

Tokom prekida rada škola jednom od roditelja (kao i staratelja i usvojitelja) ili samohranom roditelju deteta koje nije starije od 11 godina, biće obezbeđeno plaćeno odsustvo sa rada, osim za zaposlene u zdravstvu.

Nadležni su naredili i zatvaranje pojedinih graničnih prelaza za putnički saobraćaj prema Srbiji (Ranče-Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja-Prijepolje; Vuče-Godova na putnom pravcu Rožaje-Tutin), BiH, Albaniji, Hrvatskoj…

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.