Danci su šokirani zbog činjenice da je američki predsednik Donald Tramp otkazao državnu posetu njihovoj zemlji nakon što je danska premijerka odbila njegovu ponudu za kupovinu Grenlanda, prenosi Gardijan.

Predlog američkog predsednika o kupovini ostrva prvo je prihvaćen s nevericom i zbijanjem šala u Danskoj, a nekadašnji premijer Lars Loke Rasumnsen je izjavio da to „mora da je prvoaprilska šala“. Ali to raspoloženje brzo je preraslo u šok kada je Tramp otkazao posetu zakazanu za 2. i 3. septembar, i to zbog toga što je premijerka Mete Fredriksen nazvala njegovu ideju o kupovini Grenlanda, danske teritorije, apsurdnom.

„Potpuni haos sa Donaldom Trampom i otkazivanjem državne posete Danskoj. To je preraslo iz velike mogućnosti za jačanjem dijaloga među saveznicima u diplomatsku krizu“, napisao je na Tviteru bivši ministar Kristijan Jensen, član opozicione Liberalne partije. „Svi bi trebalo da znaju da Grenland nije na prodaju“, dodao je. Grenland je najveće ostrvo na svetu, sa velikim mineralnim bogatstvom i američkim vojnim prisustvom u vazdušnoj bazi Tule od 1951.

Premijerka, koja je trebalo da razgovara sa Trampom u Kopenhagenu, bila je u poseti Grenlandu i Islandu ove nedelje i nije bila dostupna za komentar.Po povratku, ona je rekla da je vrlo iznenađena.

Danska premijerka kaže da je iznenađena i razočarana time što je Donald Tramp otkazao planiranu posetu njenoj zemlji i to zbog toga što su odbili da prodaju Grenland Sjedinjenim Državama.

Premijerka Mete Fredriksen kaže da odluka američkog predsednika neće pogoditi stratešku, vojnu ili ekonomsku saradnju dve zemlje. Ona je prethodno rekla da je Trampova ponuda apsurdna.

Reagovali su svi političari iz desnog i levog spektra, i svi se slažu u oceni da je ovo neverovatna situacija.

„Već postoji mnogo dobrih razloga da mislimo da je taj čovek budala, a sada je dao još jedan dobar razlog“, rekao je Eva Flivholm, koja predstavlja Crveno-zelenu alijansu. Bivši ministar spoljnih poslova Vili Sovndal napisao je da ovakva odluka „potvrđuje da je Donald Tramp narcistička budala“.

„Da je bio klovn u cirkusu, verovatno biste rekli da jezabavno. Problem je što je on predsednik najmoćnije nacije na svetu.“

„To je vrlo, vrlo šokantno, kada je reč o veoma bliskom savezniku i dobrom prijatelju“, napisao je Soren Espersen, portparol spoljnih poslova desničarske Danske narodne partije.

On je dodao da je otkazivanje posete Trampova uvreda kraljici Margareti, i da ne očekuje da će doći do nove posete. Trampa i njegovu suprugu Melaniji poziv je zvanično uputila danska kraljica Margareta i to u julu.

„To pokazuje zašto bi sada više nego ikada trebalo da zemlje Evropske unije smatramo našim najbližim saveznicima. Čovek je nepredvidljiv“, rekao je Morten Ostergard, lider danske socijalističke liberalne partije. „Stvarnost nadmašuje maštu.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.