Biti žena rudara nekada je značilo biti domaćica; sada se rudnici zatvaraju i one su primorane da rade – a to im se pomalo i dopada

0
(Maddie McGarvey for The New York Times)

FLEMING-NEON, Kentaki – Malo pred zoru, Amanda Lukas polazi na posao u bolnicu udaljenu sat vremena vožnje. Doskora su muškarci bili ti koji napuštaju kuću pre nego što svane. Po čitav dan provodili bi pod zemljom i kopali ugalj kao i njihovi očevi pre njih, i očevi njihovih očeva.

Amandin suprug Denli radio je za jednu od najvećih rudarskih kompanija sa finim povlasticama i prihodima blizu 100.000 dolara, sa plaćenim prekovremenim radom. Amanda je ostajala kod kuće i odgajala decu. “Vodili smo dobar život“, kaže.

A onda se sve promenilo. Ovog leta su u okrugu Lečer rudarske kompanije bankrotirale i zatvorile se. Jedino pitanje bilo je kako će svi preživeti to. Od 2010. do 2017. godine u Lečeru se dogodila velika promena rodne ravnoteže u radnoj snazi, više nego u bilo kom drugom okrugu u SAD. Arhetipski radnik u brdima na istoku Kentakija generacijama je bio mišićavi, čađavi muškarac. Pre samo deset godina, skoro tri petine radne snage činili su muškarci. Sada su većina žene.

Broj radnih mesta u rudnicima u Lečeru je, prema dostupnim podacima, ovog leta spao na tek stotinak; početkom 2009. bilo ih je preko 1.300. Rudarstvo je oduvek bilo turbulentna industrija, ali Lečerom preovladava osećaj da je ovo možda poslednji krah. Žene su uvek radile kada naiđu takve faze i zarađivale dovoljno da izdržavaju porodicu dok se rudnici ne pokrenu ponovo. Kada se to desi, one se vraćaju kući. Ali to više nije dovoljno.

Žene u Lečeru i dalje zarađuju znatno manje od muškaraca. Na mestu pogođenom hroničnim bolestima i predoziranjem opioidima, radnicima je neprekidno potrebna zdravstvena nega.

“Ne bismo imali polovinu medicinskih sestara koje sada imamo da rudnici još uvek rade“, kaže Sijera Bauling.

Otkad zna za sebe, želela je da bude žena rudara. Kada je završila srednju školu, međutim, rudarska industrija u Lečeru je bila u fazi kolabiranja. Većina žena sa kojim je radila kao srednjoškolka – u restoranima Pizza Hut, a potom McDonald’s – bile su supruge nezaposlenih rudara sa idejom da napuste posao kada njihovi muževi počnu ponovo da rade.

Bez rudnika je to maltene nemoguće. Sijerin verenik Blejk Džonson bio je u potrazi za poslom u rudniku kada je ona na lokalnom univerzitetu počela da se školuje za medicinskog pomoćnika.

“Sve što želite da radije je da vodite računa o svom mužu“, kaže Sijera (25). “Ali kada to nije dovoljno, morate da se zaposlite.“

Amanda Lukas (38) i njen suprug počeli da su razgovaraju o ovome kada su rudnici ponovo počeli da propadaju. Čitavu deceniju pošto je odustala od fakulteta, Amanda je došla na ideju da se vrati.

“Iskreno, nisam baš bio oduševljen time“, priznaje Denli Lukas. On je smatrao svojom obavezom da se pobrine da Amanda ne mora da radi i tu obavezu je ispunjavao 18 godina.

Ali je ona želela ovako, kaže Denli, a on nije želeo da joj staje na put. Preko državnog programa za porodice rudara plaćena joj je školarina, a iz istog fonda obezbeđena su im i sredstva za život. Pošto je diplomirala, Amanda je počela da radi kao respiratorni terapeut. Uz posao je išlo i zdravstveno osiguranje, ali plata nije onakva kakvu je Denli zarađivao u rudnicima. Na poslu se susreće sa rudarima koji boluju od crnih pluća i drugih oboljenja koja je iz prve ruke upoznala u svojoj porodici. Svoj posao vidi kao nekakav reciprocitet.

“Oni su nama pomogli da podignemo sve ovo ovde, a sada ja mogu da pomognem njima“, kaže Amanda. “Uvek sam slušala ljude kako govore da ako voliš ono što radiš, onda to ne doživljavaš kao posao, i ja se baš tako osećam.“

Porodica Lukas je naučila da živi sa manje novca. Denli radi na građevini kada može, ali ne

isključuje mogućnost da se vrati u rudnik.

Sijera Bouling na kraju je dobila život kakav je želela: Blejk je pronašao posao u rudniku. U avgustu je, međutim, otpušten.

Nije imao iluzije o tom poslu. Želeo je da se i sam vrati u školu, kaže, a kada posle toga pronađe dobar posao, Sijera ne bi morala da radi.

Ona ima drugu zamisao. “Stvari su se jednostavno promenile“, kaže Sijera.

Ipak nije odustala od škole kada je Blejk dobio posao u rudniku, kako bi nekada izvesno uradila. Sada je postojala mogućnost da bude nezavisna, da ne mora uvek da popušta mužu jer on plaća račune.

“Žene su sad okusile malo slobode“, kaže Sijera. “Niko od ovih muškaraca ne zna šta će biti.“

Piše KEMBEL ROBERTSON

© 2019 The New York Times