AstraZenekina kombinacija antitela za 77 odsto smanjuje rizik od simptomatskog koronavirusa

  0
  Foto AstraZeneka

  Kombinacija antitela po nazivom AZD7442 koju je razvila AstraZeneka postigla je značajno smanjenje učestalosti simptomatskog COVID-19, pokazala je treća faza ispitivanja. Istraživanje je pokazalo da je za 77% smanjen rizik od razvoja simptomatskog COVID-19.

  Ovo je inače prva kombinacija antitela sa dugim dejstvom za sprečavanje COVID-19, saopštila je AstraZeneka.

  Terapija AZD7442, kombinacija dva antitela sa dugim dejstvom (LAAB -tiksagevimaba i cilgavimaba izvedenih iz B-ćelija koje su donirali rekonvalescentni pacijenti nakon koronavirusa), smanjila je rizik od razvoja simptomatskog COVID-19 za 77%, u poređenju sa placebom. Ispitivanje je obuhvatilo 25 slučajeva simptomatskog COVID-19 na primarnoj analizi.

  Nije bilo slučajeva teških smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 ili COVID-19 kod onih koji su lečeni sa AZD7442. U grupi koja je primala placebo, bila su tri slučaja ozbiljnog COVID-19, koji je uključivao dve smrti.

  AZD7442 je prva kombinacija antitela (bez vakcine) modifikovana da potencijalno obezbedi dugotrajnu zaštitu koja je u kliničkom ispitivanju pokazala sprečavanje koronavirusa.

  Primarna analiza je zasnovana na 5.172 učesnika koji na početku nisu imali SARS-CoV-2 infekciju. Više od 75% učesnika imalo je komorbiditete, koji uključuju stanja za koja je prijavljeno da uzrokuju smanjeni imunološki odgovor na vakcinaciju.

  LAAB se dobro podnosio, a preliminarne analize pokazuju da su neželjeni događaji izbalansirani između grupa koje su primale placebo i AZD7442.

  Majron J. Levin, profesor pedijatrije i medicine, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Koloradu u SAD, i glavni istraživač u ispitivanju, rekao je: “Podaci pokazuju da jedna doza AZD7442, isporučena u pogodnom intramuskularnom obliku, može brzo i efikasno da spreči simptomatski COVID-19. Sa ovim uzbudljivim rezultatima, AZD7442 bi mogao biti važno sredstvo u našem arsenalu za pomoć ljudima kojima je možda potrebno više od vakcine da se vrate u normalan život.”

  Mene Pangalos, izvršni potpredsednik, BioPharmaceuticals R&D, rekao je: “Potrebni su nam dodatni pristupi za pojedince koji nisu adekvatno zaštićeni vakcinama protiv COVID-19. Veoma smo ohrabreni ovim podacima o efikasnosti i bezbednosti kod visokorizičnih ljudi, pokazujući naša kombinacija antitela koja deluju ima potencijal da zaštiti od simptomatskih i teških bolesti, pored vakcina. Radujemo se što ćemo kasnije ove godine podeliti dodatne podatke iz programa kliničkog ispitivanja faze III AZD7442.”

  Preliminarni nalazi istraživača sa Univerziteta Oksford i Univerziteta Kolumbija pokazuju da AZD7442 neutrališe nedavne nastale virusne varijante SARS-CoV-2, uključujući delta varijantu.