Ambasadorka moćnih i bogatih: Ketrin Merdok u borbi protiv klimatskih promena

0
(Hilary Swift for The New York Times)

Ketrin Merdok sedi u svojoj kancelariji u Njujorku i govori o klimatskim promenama i demokratiji.

Ovo je po sebi nečuveno. Ona je Merdok, pripadnica porodice milijardera koja kontroliše uticajne medijske organizacije na tri kontinenta, a Merdokovi retko govore pred tuđim medijima.

Ketrin je udata za Džejmsa Merdoka, mlađeg sina Ruperta Merdoka.

Ona sa svojim mužem, međutim, istupa iz porodične senke. Njemu je jednom pošlo za rukom da uspostavi kontrolu nad kompanijama, samo da bi kasnije borbu za nadmoć izgubio od brata Laklana. Džejms je upravljao britanskom satelitskom mrežom Sky, uporedo pokrećući zelene inicijative; 2006. pozvao je Ala Gora da održi govor na korporativnom okupljanju Foksa.

Laklan, čija je politika približnija onoj koju zastupa njihov otac, video je šansu za sopstveni uspon u Džejmsovom padu. Pošto je Foks ove godine prodao aktive Dizniju, između ostalog i 21st Century Fox, za 71,3 milijarde dolara, Džejms je napustio kompaniju, ponevši navodno u džepu dve milijarde dolara.

Džejms i Ketrin Merdok sada proglašavaju nezavisnost od konzervativnijeg krila porodice. To znači suprotstavljanje naporima onih koji blokiraju napredak raspirivanjem partijske mržnje ili pokušajima da opovrgnu naučni konsenzus da se klimatske promene dešavaju i da ih pokreće ljudska aktivnost.

Imperija Merdoka i njen konzervativni kanal Foks njuz dugo su igrali važnu ulogu u ovom procesu.

Za Ketrin je ovo deo odluke da javno progovori o aktivizmu kojim se 13 godina bavila iza scene. Ona navodi da ju je na borbu protiv klimatskih promena inspirisao govor koji je Al Gor na Foksovom okupljanju održao o globalnom zagrevanju.

Duboko ju je uznemirila ozbiljnost krize.

“Odlučila sam da promenim sve što radim”, kaže. “Želela sam da mogu da svoju decu pogledam u oči i kažem im da sam uradila sve što sam mogla.”

Ketrin sada sarađuje sa nevladinom organizacijom Unite America i povezuje druge slične organizacije koje pokušavaju da demokratski proces glasanja preurede tako da on ne ide u prilog partijskim predrasudama. Sa suprugom je investirala milione dolara, i njih dvoje su ključni finansijeri čiji je cilj da dostignu, kako kaže, sto miliona dolara.

“Ne kažem da imam sve odgovore – nemam”, ističe. “Ali znam i osećam veoma snažno da je sesti i ne raditi ništa definitivno pogrešan odgovor.”

Njeni javni komentari potvrđuju da Ketrin Merdok zauzima progresivniju poziciju od većine drugih pripadnika porodice. (Ona sebe naziva “radikalnim centristom”.) Njen pristup je dvopartijski, ali je očigledno da je jedna od stranaka otpornija na akciju.

“Republikanci još uvek ne reaguju na klimatske promene”, kaže Ketrin. “Zasad smo videli samo poricanje i okretanje glave od problema. Nužno je da reaguju.”

Što se tiče onih koji su na strani nauke i upozoravaju na opasnosti koje globalno zagrevanje sa sobom nosi, njeni aktivizam, bogatstvo, mreža moćnih prijatelja i poznato ime su dobrodošli.

“Mediji Merdokovih su ozloglašeni među naučnicima koji se bave klimom zbog neprekidnog protoka dezinformacija o klimatskim promenama”, objašnjava Stefan Ramstorf sa Instituta za istraživanje uticaja klime u Potsdamu. “Shvatam zašto bi osoba koja se udaje u tu porodicu mogla da oseća potrebu da neutrališe makar delić štete.”

Foks njuz nije želeo da komentariše za potrebe ovog teksta.

Ketrin Merdok je tokom godina sarađivala sa organizacijama koje aktivizmu u zaštiti životne sredine pristupaju na način na koji to ona čini. Pridružila se odboru Fonda za odbranu životne sredine, grupi koja sarađuje sa industrijom na polju klimatskih promena, a 2014. je sa suprugom osnovala Fondaciju Kvadrivijum za finansiranje njihovih programa. Jedan od njih je SciLine, neprofitna grupa koja povezuje reportere sa naučnicima i nudi statistiku i podatke o temama iz oblasti klimatskih promena.

Ketrin je, međutim, shvatila da širenje naučnih činjenica možda nije dovoljno. Ljudi već razumeju da se planeta zagreva i da su oni sami uzrok tome. Problem je, ističe Ketrin, što vlada SAD ne čini ništa po tom pitanju.

Ona zato istražuje moguća rešenja za partijske razmirice i reformu demokratije, u saradnji sa grupama koje rade na promenama izbornog procesa.

Čarls Vilan, osnivač fondacije Unite America, ističe da je Ketrin Merdok “važna ambasadorka” moćnih i bogatih, neko ko im može reći: “Vidite, ako stvarno želite da ovaj svet bude bolje mesto za vaše unuke, popravite politiku.”

Ričard Pajlds, stručnjak za ustavno pravo i demokratiju, navodi da su napori u smeru demokratskih reformi pohvalni, ali verovatno uzaludni. Oni bi “mogli da imaju efekta na marginama”, dodaje Pajlds, ali je “malo verovatno da bi takve reforme mogle da fundamentalno transformišu našu politiku”.

Ketrin kaže da je jedan od razloga što takve grupe nemaju preterano efekta nedostatak sredstava. Potencijalni donatori su, međutim, entuzijastični.

Moguće je da karijera njenog supruga na Foksu nije završena. Spekuliše se da bi Džejms mogao da pokuša da se vrati posle očeve smrti. Foks njuz bi pod palicom Džejmsa Merdoka možda ostao konzervativan, ali bi pristup klimatskim promenama verovatno bio drugačiji.

Ketrin kaže da gaji “velike nade” da smo sposobni da rešimo klimatsku krizu. “Ali još uvek nemamo političku volju.”

© 2019 The New York Times