Bilo je to nekoliko demorališućih dana za žene u italijanskim sudovima.

Čoveka koji je svoju ženu izbo nasmrt sudija je – ističući da je ubica osećao „bes i depresiju, duboko razočaranje i prezir“ zato što je žrtva bila u vezi sa drugim čovekom – osudio na samo 16 godina. Obrazloženje sudije saopšteno je javnosti 13. marta.

Nekoliko dana ranije, 8. marta, kada je vrhovni sud poništio odluku apelacionog suda da se dvojica muškaraca oslobode optužbi za silovanje, ispostavilo se da su sudije apelacionog suda dovele u pitanje verodostojnost tvrdnji koje je iznela žrtva pošto su je smatrali „suviše muževnom“ da bi bila privlačna žrtva. Dvojici optuženih ponovo će se suditi.

Oba slučaja, u kojima su bile uključene žene sudije, izazvala su ljutite komentare o duboko ukorenjenim rodnim stereotipima u Italiji.

Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku, nasilje nad ženama u blagom je padu u Italiji, ali je broj žena koje su zadobile teške telesne povrede sve veći. Broj prijavljenih slučajeva silovanja je u proseku isti.

Elena Bjađoni, advokat i delegat Italije u evropskoj grupi Žene protiv nasilja, kaže da pomenute presude ukazuju na dublji problem u Italiji gde polovinu sudija čine žene.

„Ne govorimo o tome da li je neko zaslužio kaznu, već o stereotipima sadržanim u rečenicama koje su izgovarale“, kaže ona.

„Da li bismo ikada opravdali i ublažili kaznu pripadniku mafije zato što je odrastao u teškim uslovima?“, pita Bjađonijeva. „Ili pljačkašima zato što su siromašni? Da li bi iko saosećao sa njima?“

Ona aludira na kaznu zatvora od 16 godina izrečenu u slučaju ubistva Dženi Anhele Koeljo Rejes koju je prošle godine u Đenovi ubio njen suprug, Napoleon Havijer Gamboa Pareha. Tužioci su tražili zatvorsku kaznu od 30 godina.

U intervjuu za dnevni list La Stampa sudija Silvija Karpanini branila je svoju odluku. Gamboa Pareha „nije planirao napad niti je ženu ubo 30 puta kako sam viđala u drugim slučajevima“.

Drugi slučaj koji je razbesneo mnoge odnosio se na dvojicu mladića optuženih za silovanje 22-godišnje žene 2015. godine u parku u Ankoni. Jedan od njih upisao je broj njenog telefona pod imenom „Viking“, navela je u obrazloženju komisija sačinjena od troje sudija, dodajući da to aludira na „ne ženstvenu, već muževnu ličnost“, a da njena fotografija potvrđuje taj zaključak.

Tužilac u Ankoni, Serđo Sotani, osudio je presudu i insistirao da bi sudije trebalo da povedu računa da „jezik koji koriste u suđenju i izricanju presude ne predstavlja dalji oblik nasilja nad žrtvama“.

„Upadljivo je da takve stereotipe u sudnici izgovaraju druge žene“, kaže Luisa Riciteli, portparolka grupe „Rebel Network“. „Ipak, nisam iznenađena. Italija je protkana duboko patrijarhalnom kulturom, a tome je samo doprineo uticaj Katoličke crkve. Ovde šovinisti nisu samo muškarci već i žene.“

© 2019 The New York Times

TEKST IZ NOVOG BROJA NJUJORK TAJMSA NA SRPSKOM JEZIKU, NA POKLON SVIM ČITAOCIMA UZ NOVI BROJ NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA, 11. APRILA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.