Nešto ne štima u državi Velikoj Britaniji. Skoro četvrtina aktivnih radnika planira da promeni poslodavca u narednih nekoliko meseci kao deo trenda „velike ostavke“ na Ostrvu, izazvanog velikim brojem slobodnih radnih mesta usled pandemije koronavirusa, piše Gardijan.

Istraživanje koje je sprovela firma za zapošljavanje Rendstand, a u samom ispitivanju je učestvovalo oko britanskih 6.000 radnika, pokazala je da se 69 odsto ispitanika oseća samouvereno da će imati novo zaposlenje u narednih nekoliko meseci, a njih 24 odsto planiralo je neku vrstu promene u roku od tri do šest meseci.

Kompanija je saopštila da obično očekuje da do 11 odsto radnika promeni struku na godišnjem nivou.

Upozorava da će takav potez imati značajne implikacije na troškove za poslodavce – čak 25.000 funti za svakog radnika – i navodi da savetuje klijente da počnu da razmatraju da li treba da poboljšaju plate i druge uslove kako bi doprineli tome da zadrže najbolje osoblje.

Viktorija Šort, izvršna direktorka kompanije Randstad, rekla je da su neki od onih koji traže nove poslove bili radnici koji su tokom pandemije imali nezadovoljavajuće funkcije na poslu.

„Još jedan faktor je prezasićenost. Neki timovi su predugo bili previše haotični. Pandemija je promenila način na koji neki ljudi razmišljaju o životu, poslu i šta žele od oboje. To je nateralo ljude da se povuku i preispitaju svoje živote. Koronavirus ih je podsetila da je život prekratak“, rekla je Viktorija Šort.

Istraživanje je pokazalo da je samo 16 odsto radnika istaklo da je zabrinuto zbog potrage za novim poslom i promene radnog okruženja.

Radnici koji su trenutno zaposleni u građevinarstvu, tehnologiji i logistici bili su sigurni da će pronaći alterantivu i bolje uslove, a najpouzdaniji su radnici u proizvodnji, pokazali su rezultati istraživanja.

Randstad je upozorio da će masovne ostavke imati značajnu cenu za privatni sektor u Velikoj Britaniji. Istraživanje koje je sprovela kompanija Oksfor ekonomiks ukazalo je da je nedavno angažovanim profesionalnim radnicima potrebno 28 nedelja da bi se postigla optimalna produktivnost – što je povezano sa troškom od 25.200 funti po zaposlenom, navodi se u saopštenju.

Nedostatak radnika u nekim industrijama naveo je kompanije da ponude potpisivanje bonusa do 10.000 funti kako bi privukli nove zaposlene, iako su neke ankete sugerisale da mnogi ne planiraju povećanje plata. Najnoviji poslovni barometar Lojds banke otkrio je da je 48 odsto preduzeća istaklo da je postalo lakše zaposliti ljude sa pravim veštinama ili iskustvom.

Na pitanje o rastu plata, 43 odsto preduzeća je naglasilo da očekuje povećanje prosečne plate od 2 odsto u narednih 12 meseci, dok je 25 odsto preduzeća očekivalo povećanje od 3 odsto.

https://www.nstore.rs/product/sajamska-akcija-godisnja-pretplata-plus-20-knjiga-pokloni/
https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-511-od-28-oktobra/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.