Evropska unija mora da se proširi ili rizikuje da se suoči sa „novom gvozdenom zavesom“ duž svog istočnog krila, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u ponedeljak dok blok obeležava 20 godina od svog najvećeg proširenja ikada.

„Proširenje je od vitalnog značaja za budućnost EU jer bez proširenja postoji rizik za novu gvozdenu zavesu. Bilo bi izuzetno opasno ako biste imali nestabilno susedstvo sa nedostatkom prosperiteta ili nedostatkom ekonomskog razvoja. To su naši zajednički interesi – zemalja kandidata i EU – da napredujemo, da se ubrzamo“, dodao je on, prenosi N1.

Njegovo oštro upozorenje dolazi na godišnjicu velikog proširenja 2004. godine kada je deset zemalja – uključujući sedam bivših sovjetskih republika – dobilo članstvo u EU.

Da nije bilo tog istorijskog proširenja, EU kakva je danas bila bi podeljena „de fakto gvozdenom zavesom“, rekao je Mišel, što znači da bi te zemlje na istočnoj strani bile na meti „političkih i ideoloških pokušaja Kremlja da ih okupira“.

Devet zemalja iz istočne Evrope i zapadnog Balkana trenutno čekaju da postanu punopravne članice EU.

Proces pridruživanja bloku je notorno dug i složen, a zemlje kandidati moraju da ispune teške zahteve EU, uključujući značajne pravosudne i ustavne reforme.

Dok je invazija Rusije na Ukrajinu unela novi zamah u uspavanu politiku proširenja EU, pokušaji da se ubrza proces pridruživanja rizikuju da budu osujećeni od strane skeptičnijih država članica.

Kritičari kažu da duga odlaganja u integraciji zemalja kandidata podstiču osećaj ogorčenosti prema Briselu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.