Dobro jutro,

Srbija je sinoć igrala fudbal i za sve koji se tome godinama nadaju, to je vest dana… „Orlovi“ su pobedili Norvešku, ali još važnije i svoje slabosti koje su ih toliko puta koštale. Škotska je naredni rival i san o EP, nakon 20 godina, i dalje živi. Sintagma „20 godina bez Evrope“, ne odnosi se nažalost samo na fudbal. Pričaće se danas i o poseti evropskog komesara za proširenje Olivera Varheija, pa ćemo osluškivati eho te posete i izrečenih zamerki. Na obalama Sjedinjenih Američkih Država osluškuje se samo vetar jer bi uragan „Delta“, uragan prve kategorije, uskoro mogao da pogodi obale…

SRBIJA BOLJA OD NORVEŠKE, U FINALU BARAŽA ZA EP PROTIV ŠKOTSKE

Fudbalska reprezentacija Srbije na korak je od plasmana na Evropsko prvenstvo, pošto je posle produžetaka pobedila Norvešku rezultatom 2:1.

Retko kada smo, u poslednjih par godina, imali prilike da gledamo naše fudbalere koji su bolji rival 90, pa još i dodatnih 30 minuta. Još smo ređe bili u prilici da vidimo kako selektor pogađa sa svim taktičkim zamislima.

Srbija nije bila favorit, prognoze nisu bile optimistične, ali nakon 120 minuta fudbala – zaista fudbala – opet možemo da počnemo sa maštanjem kako je EP blizu, iza ćoška. Nakon dvadeset godina…

Srbija je povela u 82. minutu golom Milinković-Savića, samo dva minuta pošto je ušao u igru, na asistenciju Aleksandra Mitrovića. Dušan Tadić je izveo slobodan udarac na drugu stativu, Mitrović vratio loptu do Sergeja, koji je pogodio praznu mrežu.

Srpski tim ipak nije uspeo da sačuva prednost, pošto je u 88. minutu izjednačio rezervista Matijas Norman. Ono naše… Nakon gola Milinković-Savića, fudbaleri Srbije su nesvesno počeli da se povlače, Norman se dugo nameštao oko šesnaesterca, naši igrači zakasnili da izađu u blok, i na kraju je norveški vezista pogodio dalji ugao, te odveo meč u produžetke.

A u tih trideset i kusur minuta postojao je samo jedan tim…

SMS je novim golom i lepim lobom u 103. minutu, doneo novo vođstvo Srbiji.

Još jedan u nizu napada išao je preko raspoloženog Lazovića. Tadić je u nastavku akcije pronašao Sergeja na drugoj stativi, a ovaj hladnokrvno izveo majstorski lob udarac za zasluženu pobedu Srbije, koja je u Oslu prikazala jednu od najboljih partija poslednjih godina.

https://www.youtube.com/watch?v=3_hJVNJpbRU&ab_channel=WeTheBest

Selektor Srbije Ljubiša Tumbaković rekao je da je pobedom nad Norveškom ostvaren prvi cilj i da je njegova ekipa za to uložila mnogo truda.

„Cilj nam je bio da prođemo, ostvarimo rezultat. Za ovu utakmicu smo se spremali poslednjih sedam meseci. Sve je delovalo da će biti lakše i kvalitetnije. Možda bi bilo bolje da smo završili u regularnom delu, ali i ovako je slatko. Ostvarili smo cilj i sada čekamo novembar“, rekao je Tumbaković za Sport klub posle utakmice.

VARHELJI SE SASTAO SA VUČIĆEM I PREDSTAVNICIMA OPOZICIJE

Evropski komesar za proširenje EU Oliver Varhelji sastao se juče sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima opozicije u odvojenim sastancima.

Najpre se sastao sa delom opozicije na sastanku u jednom beogradskom hotelu. Sastanu su prisustvovali predsednik SSP Dragan Đilas, predsednik DS Zoran Lutovac, predsednik PSG Pavle Grbović i funkcioner Narodne stranke Zdravko Ponoš, preneo je Blic.

Iz DS su ranije juče rekli da će Varheljiju predstaviti stavove o stanju demokratije i vladavine prava u Srbiji i ukazati na potrebu ukljucivanja EU u proces normalizacije politickog života u Srbiji.

Varhelji je prethodno razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i predstavnicima Nacionalnog konventa o EU, a popodne i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je prihvatio kritike komesara za proširenje Olivera Varheljija, koje su upućene na njegov račun.

Vučić je nakon sastanka sa Varheljijem rekao da su kritike bile usmerene ka „korišćenju funkcije predsednika države čime je pridobijao građane Srbije za stranačku listu koju je vodio“.

On je naveo da su zamerke Varheljija bile i zbog predlaganja strožijeg policijskog časa zbog epidemije koronavirusa, zbog upotrebe sile, kao i intenzivnih odnosa sa Rusijom i Kinom, te kupovine pancira.

„Što se tiče pandemije, ja sam ponosan na rad državnih organa i na rad lekara i medicinskog osoblja. Životi ljudi su nam bili najpreči, mnogo važniji od toga da li ću se nekome dopasti ili neću“, naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da se u nastavku izveštaja navodi da je izbilo nekoliko sukoba između policije i nekih demonstranata i da javni red i mir moraju biti zagarantovani.

„Nigde se ne navodi da je policija upotrebila prvi pendrek, prvo na upotrebu sile ima policija i u određenim slučajevima vojska, nije upotrebila ništa dok demonstranti nisu zauzeli zgradu Skupštine. Toga u izveštaju naravno nema“, rekao je Vučić.

U izveštaju se navodi da upotreba sile mora da bude odmerena i proporcionalna, a predsednik je naveo da „pretpostavlja da nije bila“.

Varhelji je naveo da je „doneo dobre vesti“ u Beograd i region da će ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je EK usvojila u utorak, angažovati devet milijardi evra bespovratne pomoći. Dodao je da plan podrazumeva da u njegovoj realizaciji učestvuju sve zemlje regiona.

On je dodao da je investicioni plan EK osmišljen kao regionalni, sa ciljem da se promoviše regionalno tržište, na osnovu ideje Vučića i albanskog premijera Edija Rame o „mini-Šengenu“.

Takođe je naglasio da su neki od problema Zapadnom Balkanu nedostatak infrastrukture, navodeći da su regionu potrebni novi putevi, železnica, ekonomija koja manje zagađuje i širokopojasni internet.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s evropskim komesarom za proširenje, Vučić je rekao da je na zatvorenom sastanku s predstavnicima nevladinih organizacija u subotu „jedan od prisutnih zamolio sve da ustanu i odaju počast poginulim Albancima“ i da je on to „naravno učinio“.

URAGAN „DELTA“

Prema podacima Nacionalnog centra za uragane, oluja koja preti da pogodi obale SAD je sada uragan kategorije 1 sa udarima vetra od 135 kilometara na sat.

Središte oluje u ovom trenutku je iznad južnog Meksičkog zaliva i jačanje se očekuje tokom narednih 36 sati.

Zvanična prognoza NHC je da će Delta razviti veliku snagu uragana sa vetrovima jačine od 185 kilometara na sat u toku noći . I dalje se očekuje se da će oluja pogoditi Luizijanu u naredna 24 sata.

Nalozi za evakuaciju i policijski čas izdati su za nekoliko područja u blizini obale Luizijane.

Predsednik SAD Donald Tramp, je na Tviteru je objavio da je upravo obavešten o opasnosti od uragana Delta, pred udar koji se očekuje u Luizijani.

Pozvao je stanovnike da budu pripremljeni.

„Molim vas budite spremni, budite oprezni i budite sigurni“, napisao je Tramp.

I DRUGE VESTI

Koronavirus…

U Srbiji rast broja novozaraženih, na snazi nova mera Kriznog štaba

Prema poslednjem preseku, od 151 novozaraženog, najviše obolelih je iz Beograda. Čak 78 novoinficiranih je iz glavnog grada, odnosno 52 odsto od ukupnog broja.

Iza Beograda je Novi Sad sa svega 7 novozaraženih, potom Niš, Kragujevac i Kruševac sa po 5, Valjevo, Vranje, Paraćin i Raška sa po 3, a svi ostali gradovi i opštine sa po 2, 1 ili ni sa jednim novozaraženim.

Zbog primećenog rasta broja novozaraženih u Srbiji, od juče je na snazi nova mera Kriznog štaba prema kojoj svi objekti, bilo na zatvorenom ili otvorenom, mogu da rade do 23 časa.

U Beogradu je od vikenda na terenu pojačana inspekcijska kontrola koja nadzire poštovanje protivepidemijskih mera, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je pojačanje te kontrole od danas.

Epidemiološka situacija ju Srbiji e i dalje zadovoljavajuća, kako su rekli lekari, ali nesigurna.

“Imam nešto znanja i zdravog razuma”, “Verovatnije je da pogodite jednu kartu iz špila nego da su podaci tačni”: Dosije o koronavirusu i brojkama u novom Nedeljniku

Rekordni brojevi novozaraženih u regionu…

U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini juče su zabeleženi rekordni brojevi novozaraženih od početka epidemije.

Bosna i Hercegovina registrovala 453 nova slučaja zaraze koronavirusom, a Hrvatska 542 nova slučaja inficiranja, pokazuju podaci od poslednjeg proseka

Slovenija je takođe zabeležila najveći broj novih slučajeva zaraze koronavirusom od početka pandemije (387), dok je prema poslednjim podacima, i Severna Makedonija imala najgori dan od početka pandemije sa 364 novozaražena COVID-19 u jednom danu, što je najveći dnevni broj drugi dan zaredom.

Broj zaraženih juče je prvi put prešao 300 i iznosio 317, a od 2. oktobra je već tri puta bilo po više od 200 novih slučajeva u jednom danu.

Rumunija je takođe dostigla dnevni rekord od 3.130 novozaraženih prema poslednjim zvaničnim podacima, dok je u Mađarskoj, u sredu, zabeležencrni rekord crni rekord od 24 preminulih u jednom danu.

Epidemiološka situacija u Evropi i svetu

Češki ministar zdravlja Roman Primula je rekao da zbog velikog porasta zaraze koronavirusa poslednjih nedelja češka vlada narednih 14 dana praktično zamrzava većinu aktivnosti u slobodno vreme za Čehe.

Zatvaraju se bioskopi, pozorišta, sportski tereni koji su unutra, teretane, bazeni, kupališta, a svi univerziteti prelaze na nastavu na daljinu.

Nemačka, koja je koronavirus držala pod kontrolom, poslednjih dana beleži skok broja zaraženih, a tamošnji Institut Robert Koh saopštio je da je, prema poslednjem preseku, od posledica COVID-19 preminulo 16 osoba, a da je 4.058 inficirano. 

Austrija je, takođe, zabeležila rekordan broj od 1.209 zaraženih koronavirusom, prema poslednjem preseku saopštila je vlada dok među stanovništvom slabi podrška merama vlade za suzbijanje širenja zaraze.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je tokom prethodnog dana (8. oktobar) zabeležen rekordan broj slučajeva zaraze u jednom danu od početka pandemije. Najveći porast zabeležen je u Indiji, SAD, Brazilu i Francuskoj.

U Oslu će danas biti saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za mir 

Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament danas će u Oslu saopštiti ime dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Kao favoriti za ovogodišnjeg laureata u medijima se pominju akteri borbe protiv klimatskih promena, među kojima švedska aktivistikinja Greta Turnberg. U svetlu borbe protiv dezinformacija, kao mogići dobitnici pominju se i medijske organizacije poput Reportera bez granica (RSF) sa sedištem u Parizu i Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) u Njujorku. 

Fondacija Nobel saopštila je da ima 318 kandidatura za ovogodišnju nagradu za mir, navodi se na sajtu te fondacije.

Prošlogodišnji dobitnik bio je premijer Etiopije Abij Ahmed, a prvu Nobelovu nagradu za mir su 1901. godine podelili Švajcarac Žan-Anri Dinan, osnivač Crvenog krsta i Francuz Frederik Pasi, osnivač i predsednik Francuskog društva za arbitražu među nacijama.

Tramp najavljuje da se vraća javnim obavezama već za vikend

Američki predsednik uradiće danas još jedan test na koronavirus, a ako se pokaže da virusa više nema u njegovom telu, samo nedelju dana od kako je utvrđeno da ima koronavirus i posle tri dana provedenih u vojnoj bolnici, američki predsednik namerava da nastavi kampanju.

Njegov lični lekar Šon Konli tvrdi da je predsednik odlično reagovao na terapiju.

„U subotu je deseti dan od prvog pozitivnog testa i sudeći prema naprednoj dijagnostici koju smo primenili mogu slobodno da predvidim da će se predsednik vratiti javnim dužnostima u navedenom roku,“ napisao je Konli u zvaničnom dopisu.

„Od povratka u Belu kuću, njegovo fizičko stanje je stabilno i lišeno naznaka koje bi mogle da sugerišu napredak bolesti“, napisao je Konli.

DOGAĐAJI PRED NAMA

BRISEL – Predsednik Evropske komisije Šarl Mišel razgovara sa članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

ŽENEVA – Virtuelna konferencija za novinare zvaničnika Svetske zdravstvene organizacije o koronavirusu.

VESTI IZ SPORTA

Đoković optimističan pred polufinale sa Cicipasom

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je nakon problema s vratom i ramenom u četvrtfinalu Rolan Garosa trenirao u četvrtak pred polufinalni okršaj sa Stefanosom Cicipasom.

Pojedini mediji su prethodno izveštavali o mogućoj povredi Đokovića, budući da ga nisu videli da trenira u kompleksu.

Tokom dana pauze Novak i njegov tim uradili su sve što je neophodno kako bi prvi teniser sveta što spremnije dočekao nimalo lak okršaj sa Cicipasom.

Trening je prošao u redu i bez poteškoća, u nešto kasnijem terminu u kojem će se igrati i meč – ne pre 17.00, a verovatno i kasnije s obzirom na to da Nadal i Švarcman igraju s početkom od 14.50.

Posle pobede nad Karenjom Bustom, Novak je rekao da se mučio set i po, ali i da je do kraja meča igrao bez bolova.

Zvezda protiv Baskonije, Kokoškov i Fenerbahče bolji od Anadolu Efesa

Košarkaši Crvene zvezde i Baskonije igraju večeras u 19.00 utakmicu drugog kola Evrolige.

Zvezda je u prethodnom kolu izgubila od Fenerbahčea, a trener Zvezde Saša Obradović rekao je da je Baskonija mnogo veći izazov za njegovu ekipu, nego turski predstavnik.

„Baskonija je još veći izazov nego Fenerbahče sa kojim smo igrali na startu sezone. Nismo dobro odigrali taj meč, pod utiskom starta sezone, duge pauze, uz nedostatak tih težih i većih utakmica u tom periodu. Sada polako treba da ulazimo u takmičarski ritam na najvišem nivou, i pokušamo da dobijemo što više utakmica“, rekao je Obradović za Sport klub.

„Imaju po dva odlična igrača na svakoj poziciji. Imaju čvrstinu, mogućnost da kombinuju na pozicijama, dobre šutere, odlično trče. Imaju pleja koji sve to kontroliše“, dodao je on.

U jučerašnim utakmicama Evrolige, košarkaši Fenerbahčea pobedili su kao gostiAnadolu Efes u velikom gradskom derbiju drugog kola rezultatom 80:71.

Ekipa Igora Kokoškova je posle startnog trijumfa protiv Crvene zvezde upisala i drugi trijumf i tako prekinula seriju od četiri poraza od Efesa, kome je ovo drugi neuspeh u elitnom takmičenju. 

Košarkaši Reala iz Madrida doživeli su i drugi poraz. Posle Baskonije u gostima, poraženi su na svom parketu od Valensije – 93:77, dok je CSKA na domaćem terenu slavio protiv Makabija iz Tel Aviva rezultatom 76:72.

PREGLED DNEVNE ŠTAMPE

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za petak, 9. oktobar 2020. godine pišu o broju preminulih od posledica infekcije koronavirusom u Srbiji, o javnom dugu Srbije, sastavu nove vlade, dodeli Nobelove nagrade za književnost i o drugim temama.

BLIC – O reakciji Svetske zdravstvene organizacije na temu smrtnih slučajeva od posledica infekcije koronavirusom u Srbiji „Korona nije jedini uzrok veće smrtnosti u Srbiji“. O sastavu nove vlade pod naslovom „Janković, Čomić i Macura u igri za nova ministarstva“.

VEČERNJE NOVOSTI – Pod naslovom „Milo predao mandat, vlada na Mitrovdan“ o formiranju vlade u Crnoj Gori. List piše da „U Pazaru niko ne nosi maske“.

DANAS – List navodi da je „Manjak u državnoj kasi dostigao 2,9 milijardi evra“. Izjava ekonomiste Boška Mijatovića „Naprednjački primitivizam nabujao na Ekonomskom fakultetu“.

POLITIKA – O vakcinaciji protiv sezonskog gripa, za koju je najavljeno da će biti besplatna „Besplatnu vakcinu protiv gripa ipak ne mogu svi da dobiju“. List prenosi da je „Luiz Glik dobitnica Nobelove nagrade za književnost“.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Lepo, ili barem nešto lepše vreme najavljeno je za danas, ali i vikend. Između brojanja preostalih sati radne nedelje i planiranja jednog od preostalih sunčanih vikenda, u rođendanskom broju Nedeljnika pročitajte veliki tekst o Željku Obradoviću i njegovoj (ne)suđenoj narednoj destinaciji.

Kada se došlo do finala NBA lige i uživanju se približio kraj, mnogi su počeli da govore i pišu o tome kako ligu učiniti još boljom i zanimljivijom. I dok su “padale glave” trenera, ime Željka Obradovića prvo se diskretno, a onda sve smelije pojavljivalo u tekstovima američkih novinara i komentarima navijača ispod njih.

Tako je oduvana prašina sa ne tako starog, ali pomalo ignorisanog pitanja – da li je vreme da Željko Obradović ode u NBA ligu?

A tokom vikenda pročitajte i ostale zanimljive tekstove iz aktuelnog rođendanskog broja Nedeljnika koji vam donosi i dva poklona – Knjiga o Pavlu Vuisiću iz nove poklon edicije “Veliki glumci: četvorica veličanstvenih” i Njujork tajms na srpkom jeziku.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1892  –  Rođen je Ivo Andrić, čije je delo donelo međunarodni ugled i priznanje jugoslovenskoj književnosti. Prvi je i do sada jedini jugoslovenski književnik dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1961) („Ex ponto“, „Znakovi“, „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“, „Gospođica“, „Prokleta avlija“).

1854  –  Rođen je srpski fizičar i pronalazač Mihailo Pupin, profesor matematike i fizike (1901) na Kolumbija univerzitetu. Njegov najznačajniji pronalazak, samoindukcioni kalemovi („Pupinovi kalemovi“) (1890), omogućio je telefonski i telegrafski prenos na velike daljine pomoću kabla. Za autobiografsku knjigu „Od iseljenika do pronalazača“ dobio je 1924. Pulicerovu nagradu.

1915  –  Nemačke i austrougarske trupe su u Prvom svetskom ratu zauzele Beograd.

1934  –  U Marseju je ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. Atentat u kojem je poginuo i francuski ministarinostranih poslova Žan Luj Bartu, organizovali su lideri hrvatskog ustaškog pokreta i makedonskih nacionalista, a izvršio ga je Vlada Černozemski.

1967  –  U Boliviji je ubijen argentinski revolucionar Ernesto „Če“ Gevara, simbol revolucije u Južnoj Americi. Kao beskompromisni borac za pravdu stekao je veliku popularnost širom sveta, posebno među mladima. Učesnik Kubanske revolucije, ministar u Kastrovoj vladi (1961-65), postao je u novembru 1966. lider gerilaca u Boliviji, u oktobru 1967. je zarobljen, a potom ubijen.

KAKVO NAS VREME OČEKUJE

U Srbiji će danas, posle svežeg jutra, biti pretežno sunčano i malo toplije vreme, uz slab do umeren severozapadni vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. 

Na jugoistoku i istoku biće umereno oblačno, ujutro i pre podne uz umeren, povremeno jak severozapadni vetar, posle podne postepeno razvedravanje i slabljenje vetra. 

Jutarnja temperatura kretaće se od pet do 14 stepeni, najviša dnevna od 17 do 22 stepena.

I u Beogradu će jutro biti sveže, tokom dana sunčano i malo toplije vreme uz slab do umeren severozapadni vetar. 

Jutarnja temperatura od šest do devet stepeni, najviša dnevna oko 20.

*U ovom pregledu korišćeni su izveštaji agencije Beta

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.