“Zvezdani pljusak”: Kiša meteora i pun mesec u istoj noći

0
Foto Ilustracija/Profimedia

Kiša meterora, svojevrsni zvezdani spektakl biće vidljiv i ove godine. Ako ste među zaljubljenicima u zvezdano nebo, nađite u noći između 12. i 13. avgusta lepo, mirno i uzvišeno mesto sa kojeg ćete uživati u “zvezdanom pljusku”, kada će on biti najintenzivniji.

Pogled u nebo ovog avgusta može malo da poremeti pun Mesec, a najbolji uslovi za posmatranje kiše Perseida biće između 22h do jutra.

Kiša takozvanih meteorskih rojeva, specifična je po meteorima koji su mnogo “vatreniji” i svetliji od tipičnih. Svake godine Perseidi prekriju nebo kada se Zemlja mimoilazi sa kometom Svift Tatl, a onda se sitni komadi komete sudaraju sa našom atmosferom i tako prave “vatrene kugle”.

Ukoliko želite da posmatrate ovu pojavu, kako se navodi na sajtu NASA-e, u zavisnosti od vremena kada posmatrate spektakl, kiša meteora može da izgleda drugačije. Tako da ako posmatrate nebo oko 22 časa, videćete manje meteora, ali oni će imati duže “repove”.

Kada dostigne svoj vrhunac, kiša Perseida može da sadrži između 50 i 100 meteora po satu, prenosi B92 pisanje Biznis insajdera.

Perseidi su, inače, nazvani po sazvežđu Persej, odakle se i pojavljuju.