Živanku Radovančevu iz Mlekoprodukta francuski orden za zasluge u poljoprivredi

  0
  Foto: Zoran Petrović

  Za poseban doprinos poljoprivredi i srpskom mlekarskom sektoru, kao i razvoju ekonomskih odnosa između Francuske i Srbije, Vlada Republike Francuske odlikovala je Živanka Radovančeva, aktuelnog savetnika kompanije Mlekoprodukt, koja je deo grupe Savencia Fromage & Dairy, ordenom za zasluge u oblasti poljoprivrede. Ovo priznanje gospodinu Radovančevu uručio je ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

  Radovančevu je orden dodeljen u svojstvu nekadašnjeg direktora ove zrenjaninske kompanije, kada je, kako se navodi u obrazloženju, nakon kupovine od strane francuske grupe Savencia odigrao ključnu ulogu u razvoju poslovnja u Srbiji.

  “Izuzetno sam počastvovan ovim visokim i posebnim priznanjem države Francuske. U svom radnom i životnom veku koji još uvek traje dobijao sam brojna i različita priznanja i odlikovanja, a svako od njih je svedočanstvo da ste u životu radili nešto što je prepoznato i vrednovano. Međutim, ovo značajno priznanje pripada i svima onima uz čiju sam saradnju, podršku i poverenje radio, živeo i funkcionisao” istakao je Živanko Radovančev, nekadašnji direktor i aktuelni savetnik kompanije Mlekoprodukt koja je deo grupe Savencia Fromage & Dairy i dodao: “Orden koji sam danas dobio biće deo svedočanstva bogate saradnje i prijateljstva naših dvaju naroda i država koje traju vekovima.”

  Amasador Francuske u Srbiji, Frederik Mondoloni, napomenuo je da je karijera Radovančeva izuzetna sa više stanovišta – u kompaniji Mlekoprodukt počeo je kao inženjer, specijalizovao se za oblast prerade mleka, ubrzo napredovao do položaja tehničkog direktora, a zatim bio imenovan za ministra poljoprivrede u Vladi Republike Srbije između 2000. i 2001. Sve ovo, kako navodi Monodoloni, razlozi su da Radovančev dobije Orden za zasluge u poljopriverdi u rangu viteza.

  “Želim da se zahvalim gospodinu Radovančevu na ključnoj ulozi koju je imao u razvoju ekonomskih odnosa između Srbije i Francuske, ali i šire. Sa uspehom je obezbeđena transformacija jednog društvenog preduzeća u deoničarsko društvo sposobno da posluje u tržišnoj privredi, a zatim, nakon što je preduzeće preuzela grupa Bongren – Savencia, uspešno su povezane dve kulture, na dobrobit Mlekoprodukta” – rekao je ambassador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni I dodao. “Gospodin Radovančev je nesebično delio savete  našoj ambasadi, posebno ekonomskom odeljenju I svojim posredovanjem olakšao kontakte sa Vladom Republike Srbije”.

  Red za poljoprivredne zasluge, osnovan je jula 1883. godine od strane Žila Melinea, tadašnjeg ministra poljoprivrede kako bi nagrađivao francuske građane za izuzetan doprinos u ovoj oblasti. Ovaj nacionalni red svoj orden dodeljuje i stranim državljanima koji su na značajan način doprineli francuskoj poljoprivredi, agro industriji i naučnim istraživanjima iz ove oblasti.